Най-добрите млади керамици творят в Русе в национално състезание

За трета поредна година Русе е домакин на националния кръг на състезанието „Най-добър млад керамик“. Тази година то се провежда за десети път и в него участват 17 ученици от шест града – Нови пазар, Елин Пелин, Силистра, Шумен, Ямбол и Русе. Регламентът на надпреварата позволява да се включат младежи от осми до дванайсети клас, като учениците от Русе са от единайсети клас и те се обучават в паралелката по интериорен дизайн в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

В рамките на 4 часа учениците трябва да направят керамично изделие, което е по предварително изготвен техен проект и евентуално, ако имат изпечено такова да го покажат. Позволено е да се използват различни техники, като предимно се залага на такива, които не са свързани с грънчарско колело. Работите на участниците ще бъдат оценявани от тричленно жури в състав гл. ас. д-р Красен Троянски, ас. д-р Елизар Милев, както и известният русенски скулптор Даниел Кънчев.

„Не съм пропускала състезание досега. Наистина се вълнувам“, сподели Катерина Димова, която е едната от двете представителки на Русе в надпреварата. Другото момиче, което участва в състезание от крайдунавския гард, се казва Михаела Йорданова. Тя се е запалила по керамиката от приятелската си Катерина и често двете творят заедно в ателието.

От този септември се предвижда и откриване на нова паралелка по художествена керамика в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

Exit mobile version