Над 900 души са подкрепени от БЧК в Русенско, доброволците са 7500 /ВИДЕО/

918 души са били подпомогнати в Русенско през изминалата година от Българския червен кръст, бе отчетено на Общото събрание на Областната структура на БЧК в Русе, на което присъства и ген.директор на БЧК проф.Красимир Гигов. Сред подкрепените има деца в неравностойно положение, болни или самотни хора, бездомни и скитащи се, възрастни, както и украински граждани, потърсили убежище в страната ни.

Реализирани са били две кръводарителски кампании от доброволци на Българския младежки червен кръст съвместно с отделението по трансфозионна хематология към Университетска болница „Канев“ в Русе. От обученията по оказване на първа долекарска помощ са се възползвали 1328 души, като 79 от тях са били учащи в държавна форма на обучение. Такива обучения са се провели и на работното място, като през тях са преминали 348 души, което е над два пъти повече спрямо 2022 г. Повече от 300 са преминалите през 2023 г. обучения за превенция на водния травматизъм. Същевременно от БЧК са обучили и 10 нови водни спасители.

БЧК-Русе редовно работи и по проекти с насоченост към реакция при бедствия, аварии и кризи. През изминалата година са проведени няколко курса в това направление, като успешно бе приложена електронна система за планиране и мобилизиране на материални ресурси от междуобластно, национално и международно ниво.

За пореден път в рамките на Националното състезание за бедствена готовност, първа помощ и права на възрастните хора екипът на БЧК – Русе спечели първото място. Младежкият БЧК в Русе взе първо място на Националното състезание на ученическите екипи по оказване на първа помощ. Сред основните дейности на младежите от БЧК е и подпомагането на деца и младежи, които ползват социални услуги.

Колкото до мигрантите от Украйна, то в сградата на Областния съвет на БЧК, намираща се на ул. „Гурко“ 10, продължава да функционира т.нар. „Синя точка“. В Центъра се предоставят хуманитарни помощи, както и информация за държавни институции и учреждения, оказва се психосоциална подкрепа, провеждат се приобщаващи мероприятия с цел по-добра адаптация към средата, а също така се организират и курсове по български език.

По последни данни членовете на БЧК във всички осем общини от региона е над 7500. Над 1000 са доброволците, от които 240 младежи. Редовно членовете на структурата преминават обучения, като за 2023 г. те са били близо 40.

Exit mobile version