Над 8000 клиенти на НАП-Русе платиха данък с 5% отстъпка, срокът изтича утре вечер

Вече 8067 клиенти на офиса на НАП в Русе  получиха 5 % отстъпка, заради подадена по електронен път годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, което е двойно повече от същия период на миналата година. Остават още два дни, в които физическите лица могат да ползват тази отстъпката, като подадат декларацията си и да платят целия размер на данъка за довнасяне до 24, 00 часа на 31 март 2022 г.  Условие за ползването на това данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.

Досега до русенската приходна администрация са подадени общо 10 626 бр. декларации, от които с ПИК на агенцията са 6 898 бр., а с квалифициран електронен подпис 1 169 бр., като други 378 бр. са изпратени по пощенски път и още 2 181 бр. са приети на гишетата в офиса.  До последното денонощие на миналогодишната кампания общо постъпилите декларации от русенци са били значително по-малко 5 529 бр.

Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От създаването ѝ през нея са извършени повече от 1,9 милиона трансакции за над 790 млн. лв., а от началото на тази година през виртуалния ПОС са платени близо 82 млн. лв.

От приходната агенция съветват потребителите, които имат ПИК или КЕП, да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на НАП, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн.

Предварително попълнените електронни декларации в сайта на НАП съдържат данни, които са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица. Това не отменя задължението на гражданите, които са получили тези доходи, да подадат със своя ПИК декларацията си по чл. 50 от ЗДДФЛ. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят  с данни за други доходи, ако имат такива, да потвърдят  верността на декларираното със своя ПИК и пак с него да  изпратят декларацията по електронен път до НАП. Важно е гражданите спокойно и внимателно да следват указанията. Средното време за попълване и подаване на декларацията е около 10 минути. Видео инструкция за ползване на попълнената електронна данъчна декларация може да се види в YouTube канала на НАП на https://www.youtube.com/watch?v=qX8ePZs8To4.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП – https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.

Exit mobile version