Над 80 см нанос, трупал се с години, затлачвал дерето в Басарбово/ВИДЕО/

Над 80 см е наносът, който затлачва дерето в село Басарбово. Той се е трупал с години непочистен и е задържал нормалното оттичане на водата при силните дъждове. Това е станало ясно при започналото почистване на поречието на река Русенски Лом заради наводненията от изминалия сезон.

„Искам да благодаря на община Русе, че реагира сравнително бързо и изпрати техника и хора от „Паркстрой“, които да продълбочат дерето и да очистят цялата заливна зона от храсти.  Всичко върви както трябва, надявам се, че до другия вторник всичко ще е наред“, обясни кметът на Басарбово Николай Колев.  Участъкът, който ще бъде почистен, е в рамките на около 400 метра и е създавал най-много проблеми.

По-сериозен е въпросът с шлюза, който не пропуска достатъчно вода. Съоръжението е чисто и от двете страни, но няма капацитет. „Там проблемът е, че т.нар. най-добри хидроинженери в България не сметнаха правилно оттока на дерето. Просветът е малък и общината взе решение първо да проектира допълнителен шлюз, за да направи оттокът по-голям, само и само да запази къщите. След самото проектиране ще бъде ясно какъв ще е финансовият ресурс и този финансов ресурс ще бъде даден от община Русе да се изгради и да се запазят хората там“, каза още кметът на селото.

Exit mobile version