Над 500 души са се присъединили към БЧК-Русе за последните четири години

Членовете на БЧК-Русе е нараснал  с повече от 500 души в 24-те градски и 10-те селски функциониращи дружества в община Русе, стана ясно по време на Отчетно-изборното събрание на Общинската организация на БЧК-Русе. Увеличен е и броят активни доброволци в общинската организация, които вече са 625, а в младежката БМЧК Русе – 150.

Председателят на Общинския съвет на БЧК-Русе Алисе Муртезова отчете успешен мандат за периода 2017-2020 г. , по време на който общинската организация на БЧК-Русе продължава да работи активно, за да отговори на потребностите и да облекчи социално-икономическото положение на най-нуждаещите се лица и общности. Основополагащите дейности чрез предоставяне на хранителни помощи и други социални услуги в общността продължават.

Организацията е увеличила дейността си по Фонд „Милосърдие“ и други дарители, като само за 2020 г. броят подпомогнати е близо 600 души, a за целия период – над 1100. Продължава и хуманитарното подпомагане по време на пандемия. Общинската организация подкрепя средно 48 бездомни и скитащи лица годишно, оказва психо-емоционална подкрепа на 45, насочила е 13 към дирекция „Социално подпомагане“ и 5 лица от посочената група към здравни заведения.

От хранителната програма на организацията за отчетния период  са се възползвали средно 2700 души годишно, като са получили 460 446 кг. продукти.

Към организацията е открит и Ресурсен център за подкрепа на възрастните хора през 2018 г. Организацията провежда и Фестивал „Млади в старостта“ през 2019 г., първоначално в гр. Русе, а в последствие мултиплициран и в други населени места, като всяка година отбелязва 1-ви октомври – Международния ден на възрастните хора с различни дейности. По инициатива на доброволците от златната възраст през отчетния период се организира Коледен благотворителен базар за деца в нужда.

Организацията продължава да провежда и обучения по първа долекарска помощ и курсове за кандидат-водачи на МПС. Преминалите обучение за 4-годишния период са близо 7200 души, провеждат се и курсове за първа и долекарска помощ на работното място, в резултат на които по време на 41 курса са обучени 442 служители.

Дейността по промотиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване продължава. Поддържа се и доброволния екип за действие при бедствия и аварии към организацията.

През отчетния период в Общинската организация на Български младежки червен кръст – Русе са работили общо 277 доброволци и симпатизанти, като младежките клубове в общ. Русе към момента са 15. Към тях младежите извършват социално-помощна дейност, работят с деца от уязвимите групи, участват в младежки авариен екип и екип за подготовка за помощ и реакция при бедствия, аварии и кризи.

От фондонабирателните кампании на организацията за отчетния период са събрани над 19 000 лв. Продължава и работата по проекти.

Алисе Муртезова представи и част от по-значимите организационни събития с участие на Общинската организация на БЧК-Русе – ежегодни обществени форуми по проблемите на хората от третата възраст, кръводаряването, ролята на гражданското общество и др. актуални теми.

На Отчетно-изборното събрание бе взето решение за увеличаване броя на членовете на Общинския съвет на БЧК Русе от 7 на 9 души. След приемането на отчета на ръководството и отчета на контролната комисия за мандат 2017-2020 г., участниците избраха Алисе Муртезова за председател и Владимир Тедески за зам.-председател на Общинския съвет на БЧК Русе за мандат 2021-2024 г. Останалите членове на Общинския съвет на БЧК Русе са: Протойерей Искрен Минков Казаков, Елисавета Досева, д-р Александър Босилков, Иво Минчев, Миглена Христова, Калчо Петков и Рени Стоянова. Взето бе решение и за състава на контролната комисия, делегатите и техните подгласници за новия мандат. Приети бяха и насоките за дейността на организацията за следващите четири години и годишния план за 2021 година.

 

Exit mobile version