Над 30 ремонтирани стаи ще приютяват миряни в манастира „Св.Марина“

Над 30 стаи в манастира „Света Марина“ в село Каран Върбовка са ремонтирани по проекта за обновяване на сградния фонд на светата обител. До края на лятото се очаква да бъдат завършени и в тях да могат да намират подслон миряни, дошли на поклонение в манастира.

Това стана ясно на среща между областния управител Борислав Българинов и Русенския митрополит Наум. Ремонтните дейности се осъществяват с финансовата помощ на държавата чрез Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони.

Областният управител обеща съдействие за разрешаване на проблемите, свързани със светата обител. Най-същественият е затлаченото дере, което е предпоставка за наводнения в близост до манастира. На моменти дори се е стигало и до преливане на реката в аязмото с лековита вода.

Историческите сведения сочат, че още от 1890 г. местните хора построяват църква до самото аязмо. Изворчето се намира в средата на манастирската църква и там е направен кладенец, до който водят каменни стъпала. Водата стига извън стените на църквата и тече от четири чучура, за да могат хората да си налеят вода. Наричат водата там чудодейна, а извора свещен, защото хората идват с надежда да се отърват от болести и да получат Божие изцеление. Хората вярват, че с помощта на Света Марина водата лекува очни и бъбречни болести, безплодие и уроки.

По време на срещата, в която участва и кметът на Две могили Божидар Борисов, бе обсъдена идеята за изграждане на нова чешма.

Exit mobile version