Над 170 души се прегледаха в кардиологичната кампания на „Медика кор“ на пазара

При голям интерес премина поредната съвместна кампания за Деня на сърцето на СБАЛК „Медика Кор“ и Общински Пазари -Русе. От изнесения пункт на кардиологичната болница на 29 септември – Световен ден на сърцето, се възползваха над 170 души между 18- и 85-годишна възраст. Всеки един получи плод от домакините от Общински пазари.

При 30% от посетителите на пункта бяха отчетени завишени стойности на кръвното налягане над 140/80 mmHg, малка част бяха с идеални стойности 120/70 mmHg. Лекарите от кардиологичната болница го отдаватна смяната на сезоните и климатичните промени през последните седмици.

През студените месеци кръвоносните съдове се свиват, което е предпоставка за повишаване на артериалното налягане. Често през есента и зимата контролът на показателя е влошен и хипертоничните кризи се увеличават. Ниските температури влияят върху дейността на сърцето и повишават риска от инфаркт или инсулт.

Във връзка с предстоящите застудявания кардиолозите съветват хората да проследяват редовно кръвното си налягане. Пациентите с вече установени кардиологични проблеми, дори и с назначена медикаментозна терапия, да са особено внимателни с контрола на показателя. При завишени стойности да посетят кардиолог, за да може специалистът да оптимизира дозировката им. Желателно е мъжете на възраст над 45 години и жените на възраст над 50 години да се консултират с кардиолог поне веднъж годишно, а при завишен рисков профил и по-често.

Лекарите отправят апел и към хората в добро здраве да не забравят, че за да го запазят такова, трябва да се хранят балансирано, да се движат умерено и да приемат достатъчно течности, дори през по-хладните месеци.

 

 

Exit mobile version