Награди „Русе“ отново поставят въпроси – много категории, малко номинирани

Новите носители на годишните Награди „Русе“ бяха обявени на церемония в зала „Европа“ на празника 24 май. Статуетките, дело на Георги Радулов, бяха връчени от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Впечатление за поредна година направи липсата на конкуренция в отделните категории. Срокът за набиране на предложения неслучайно беше удължен, тъй като нямаше достатъчно кандидатури,  което е логично при големия брой категории – 15 за култура, образование и наука. Така отново се стигна до ситуацията с категории само по една номинация и предопределен носител.

В същото време въпреки че в Наредба 17 на Общинския съвет за символиката на Русе е написано, че се връчва по една награда в категория, тази година в две от тях бяха присъдени по две статуетки – на всички номинирани.  Защо са нарушени правилата в наредбата и какъв е мотивът, официално обяснение по време на церемонията нямаше.

Всичко това отново поставя въпроса дали Награди „Русе“ не девалвират с това раздаване „на килограм“ и дали не трябва броят им да бъде редуциран. Преди да бъдат раздробени на толкова много категории, статуетките бяха само четири – индивидуални за култура, образование и наука и колективна за изкуство.

Ето и тазгодишните носители на Награди „Русе“:

„ИЗКУСТВО И КУЛТУРА“

– „Сценични изкуства“ – оперната певица Виолета Шаханова.

-„Изобразително изкуство“ – аерофотографът Явор Мичев

– „Публицистика в медиите“ – журналистът Пламен Калинов

-„Архитектура“ – реставраторът Ясен Янков

– „За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“ – директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов и  актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

-„Творчески екип или културна организация“ – Регионален телевизионен център Русе и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“

„ОБРАЗОВАНИЕ  И НАУКА“

-„Предучилищно и начално образование“ – Павлинка Памукова – главен учител в ДГ „Русалка“

– „Основно и средно образование“ – Сияна Мандажиева – старши учител по обществени науки в СУПНЕ “Фридрих Шилер“

-„Образователна институция или учителски екип“ – Детска градина „Иглика“.

-„Учителски екип от основни и средни училища и професионални гимназии“ – ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“

-„Висше образование и наука“ – доц. д-р инж. Георги Христов – преподавател в катедра „Телекомуникации“ в Русенския университет

-„За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука“ – проф. д.н. Владимир Чуков – ръководител на катедра „Европеистика“ в Русенския университет.

– „За образователна институция, преподавателски или научен екип“ – Русенски университет „Ангел Кънчев“

Студент на годината

Александра Клименко  – студент в III курс в специалност „Финансова математика“ и Калоян  Тодоров  – IV курс в специалност „Аграрно инженерство“ в Русенския университет

„Млад творец“ в памет на актьорите – дъщеря и баща – Яна и Георги Стефанови -. цигуларката Виктория Даскалова  от НУИ.

Exit mobile version