Награди „Русе“ намаляват наполовина, отпада паричната премия

По-сериозна тежест, престижност и прецизност при номиниране и удостояване на Награда „Русе“ и  званието “Почетен гражданин на град Русе – това са промените в Наредба 17, които се предлагат от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и общинските съветници Орлин Дяков и Косьо Станев.

По отношение на почетното гражданство, измененията са свързани с посмъртното присъждане, което трябва да става не по-късно от три месеца след кончината на предложения за званието русенец.

Награда “Русе” ще се придружава само с диплом, като отпада паричната премия, тъй като се смята, че отличието е по-скоро морално и престижно признание за постигнати високи резултати.

Драстично се намаляват категориите, като от 15 стават 8, обединявайки по няколко сродни изкуства. Предлага се в „Изкуство и култура“ да има следните категории:

В „Образование и наука“ категориите са следните:

Предлага се да включи и нов критерий, който се отнася за международни и национални номинации и награди в областта на образованието и културата. Членовете на комисиите, които определят номинациите и носителите на наградите, ще включват вече трима общински съветници вместо двама.

Exit mobile version