Музикалното изкуство на Русе и България загуби големия Георги Делиганев

Музикалното изкуство на Русе и България загуби един от най-изтъкнатите вокални педагози и хорови дейци. На 87-годишна възраст си е отишъл Георги Делиганев – почетен гражданин на Русе, оставил след себе си плеяда прекрасни оперни певци заедно с ярка диря в хоровото изкуство. Трупата на Русенска опера, която днес има премиера на „Мефистофел“ от Бойто в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“, ще посвети спектакъла на големия маестро.

Поклон пред паметта му!

Русе е роден е на 6 април 1934 г. в Русе. Завършва ДМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност “Класическо пеене”. От 1963 г. започва да преподава в Музикалното училище в Русе.
В своята дългогодишна педагогическа дейност е “отгледал” над 150 свои възпитаници, повечето от които днес работят в големи европейски оперни театри и професионални състави в Италия, Германия, Австрия,
Великобритания, Холандия, Испания, Австралия, Швейцария. Много от тях са носители на награди от национални и международни фестивали и конкурси. Имена като Петрана Малакова, Светла Кръстева, Татяна Давидова, Ваня Кожухарова, Румяна Коджабашева, Мартин Цонев, Орлин Анастасов, Андреана Николова, Николай Моцов, Радостина Николаева и много други носят днес славата на град Русе като един от големите културни и музикални центрове на България. За един от най-ярките му възпитаници – Орлин Анастасов, световноизвестният певец Пласидо Доминго заявява: „Имате един млад бас, Орлин Атанасов, това е бъдещото голямо име на България”.

Сътрудничеството на Георги Делиганев с Русенската опера също има над 20-годишна история. Изключително ефективна е неговата работа като вокален педагог и консултант, художествен ръководител и директор в издирването, селекцията и подготовката на младите артисти за голямата оперна и концертна сцена.

Заради изключителните му заслуги за развитието на модерната хорово-певческа школа у нас Георги  Делиганев е знакова фигура и в българското хорово изкуство. Основна творческа лаборатория за него винаги е бил световноизвестният български хор „Родина”-Русе, в който работи съвместно с проф. Васил Арнаудов в продължение на 25 години. Неоценим е приносът му за развитието и прогреса и на хорове като “Дунавски вълни“-Русе, “Проф. Васил Арнаудов”-Русе, “Емануил Манолов”-Габрово, “Янко Мустаков”-Свищов, “Славянско единство”- Горна  Оряховица,  “Родна  песен”- Хасково и др., донесли на България множество престижни награди от конкурси във Великобритания, Испания, Италия, Германия, Ирландия, Швейцария, Австрия и много други европейски държави.

Наред с практическата си дейност Георги Делиганев разработва фундаментални трудове,  свързани с теорията и методиката на хоровата вокална практика. През 1980   излиза книгата му „Вокалната работа в хора” – единствената и до днес съществена разработка у нас в тази област, насочена към хоровите диригенти и вокални педагози.

Почетен гражданин е на градовете Русе, Габрово и Свищов. Носител е на орден „Кирил  и  Методий”  ІІ  степен. През 1997 г. е удостоен и престижната национална награда „Неофит Рилски“. Носител и на награда „Русе“.

 

Exit mobile version