МОСВ пусна мобилна станция и почва комплексни проверки за въздуха в Русе /ВИДЕО/

Мобилна станция и комплексни проверки на всички потенциални замърсители са част от мерките, които екоминистерството предприема за чистотата на въздуха в Русе. Действията са в резултат от многобройните сигнали от страна на гражданите и местната власт за неприятни миризми с неустановен характер.

На територията на Русе има 92 индустриални предприятия, които са потенциални замърсители, а 17 от тях работят с интензивно миришещи вещества. Всички те ще преминат комплексни проверки от служителите на екоинспекцията.

„Искаме да бъдем сигурни, че сме обхванали изцяло в пълнота потенциалните замърсители и трайно сме решили проблемът. Защото за нас е от изключителна важност източникът на миризма да бъде установен и потенциалната възможност технологична да бъде елиминирана“, заяви зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова.

В момента върви такава проверка на предприятието, което се смята за основен замърсител. От общината имат конкретни съмнения в него.

„Ние сме установявали нещо, което не можем да твърдим разрешено ли е, забранено ли е. Но в няколко конкретни дни , за което сигналите на 112 са подадени от мои служители, горе в предприятието реверсивно се включват вентилатори, които през деня смучат въздух, за 40 секунди изхвърлят въздуха навън. Това е установено от служители на общината, подаден е сигнал на 112, сега не е вече моя компетентност. Оттук насетне очакваме вече да влязат в предприятията да установяват какво има“, каза кметът Пенчо Милков.

От вчера в града работи мобилна станция, а новите две станции за фини прахови частици, които ще получи общината, ще бъдат снабдени с анализатори на органични вещества. От екоминистерството ще съдействат методически на общинската управа, а и засега това е поносимият финансово вариант за местния бюджет, обясни зам.-министърът. Кметът Пенчо Милков възнамерява да кандидатства за закупуването на общинска мобилна станция, след като отворят европейските програми за новия период.

От екоминистерството проучват и възможността за инсталиране на още една нова система, свързана с оптичен анализатор.

„Тя ще ни позволи установяването на неорганизирани емисии и влизането в своевременно на контролния орган и санкционирането, защото тези неорганизирани емисии са неразрешени“, каза още Атанаска Николова.

При установяване на нарушения в комплексните разрешителни на предприятията, те ще бъдат преразгледани и ще се наложат строги санкции.

Под ръководството на областния управител Галин Григоров в заводите ще се извършват съвместни проверки с инспектори от РЗИ и Инспекцията по труда.

Exit mobile version