МОСВ представи пред екокомисията в парламента промени относно неприятните миризми

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред парламентарната Комисия по околната среда и водите, чиито членове са и русенските народни представители Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС и Иван Белчев от ПП-ДБ, предложения за законодателни промени, насочени към ограничаване на неприятните миризми.

Предложенията са разработени от работна група под ръководството на заместник-министър Ренета Колева и с участието на експерти от МОСВ, Изпълнителната агенция по околната среда, регионалните инспекции по околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта е създаването на нормативна уредба с ясно разписани отговорности и процедури за контрол на институционално ниво, включително методи за оценка на миризмата, контролни мерки, и санкциониране на нарушенията.

В началото на това Народно събрание Иван Белчев и група народни представители внесоха законопроект, свързан с миризмите като основната цел беше създаването на такава работна група. Депутатът е доволен от доклада, който ще послужи за бъдещите законодатели инициативи в следващото редовно правителство. Необходимо е сътрудничество с гражданския сектор, трите министерства и експерти.

Сред предложените мерки е издаването на Наредба за въздействието на миризмите на здравето, разработване на Ръководство за моделиране на миризма, промени в устройственото планиране на инвестиционните предложения, промени в наредбата за ОВОС за включване на миризмите като фактор, и изискване за създаване на планове за управление на миризмите. Предложена е и Методика за установяване разпространението на миризми и налагане на санкции, с цел да се гарантира ефективността на санкциите.

От своя страна народния представител Иван Белчев предложи допълнителни мерки като:

– Изграждане на мрежа от станции за отчитането на скоростта и посоката на вятъра в региони със сигнали за интензивно миришещи вещества с цел анализ и контрол;

– Преглед и осъвременяване списъка с недопустими сгради и съоръжения в предимно производствени зони, който да включва предприятия, генериращи интензивно миришещи вещества или замърсяващи околната среда

– Ограничаване непрекъсната работа на машини и съоръжения в повтарящ се режим на 72-часови проби – така както работят Биофилтрите на едно русенско предприятие от 3 години;

– Обучение на регионалните здравни инспекции по темата за здравните последици от излагането на интензивно миришещи вещества или замърсяващи околната среда (с благодарност към Д-р Александър Симидчиев за това предложение)

Министър Юлиян Попов подчерта, че проблемът с миризмите е актуализиран поради повишената чувствителност на обществото към такива замърсявания и сподели опита на градове като Русе и Разград в борбата с този проблем. Прегледът на международните регулации показа различни подходи в разрешаването на този въпрос, като в някои страни като Белгия, Германия, и Унгария съществува национално законодателство, докато в други както Австрия и Италия – регионални или специфични решения.

Exit mobile version