МОН обяви изискванията за матурите, ще се следи с камери онлайн

Образователното министерство обяви изискванията за матурите, които започват утре, 19 май. За първи път във всички 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

През тази година зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Всички изпити продължават четири астрономически часа. Задължителната

матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение.

Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути.

Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.

Следващата изпитна сесия ще се проведе през август т.г. – достатъчно рано, за да е възможно кандидатстване във висши училища. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.

Exit mobile version