МОН: Матурите за 12 клас – на 1 и 3 юни, за седмокласниците – на 15 и 17 юни

Държавните зрелостни изпити за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни от 9 часа, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Матурата по български език и литература, която е на 1 юни, ще бъде без теми за творчеството на Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.

Матурите по желание ще се състоят на 2 и 4 юни сутрин и следобед, а за професионална квалификация – на 5 юни.

Тези изпити за завършване на средното образование ще се проведат присъствено, като учениците ще бъдат по 10 в стая, с по един квестор. МВР ще следи извън сградата да няма струпване на деца и родители, каза още министърът.

До 29 май зрелостниците ще получат по електронен път дали са допуснати до матура, а дипломите ще бъдат връчени на 26 юни, което ще позволи да се кандидатства без проблем във висшите училища у нас и в чужбина. Следващата сесия за 12 клас ще бъде на 27 и 28 август.

Изпитите за седмокласниците са насрочени за 15 юни по български език и литература и за 17 юни по математика. По БЕЛ няма да бъдат включени Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Елин Пелин, Йордан Йовков. По математика няма да има задачи за неравенства и успоредници.

Учебната година няма да бъде удължавана, а оценяването ще бъде извършено в електронна среда, като срочната оценка ще се оформя въз основа на две оценки през срока.

Повече подробности ще бъдат качени по-късно днес на сайта на образователното министерство.

 

Exit mobile version