МОН готви заповед: Маските задължителни в часовете за ученици от 5 до 12 клас

Носенето на предпазни маски в клас да бъде задължително за учениците от 5 до 12 клас и силно препоръчително за учениците от 1 до 4 клас. Това са се договорили днес на среща в МОН образователният министър Красимир Вълчев, синдикати и училищни директори. Това ще стане факт, след като министърът издаде съответната заповед, което се очаква да стане утре, сряда. Мярката трябва да влезе в сила от 27 ноември.

въпреки че родителите са против, повечето диpeĸтopи и yчитeли ca нa мнeниe, чe мacĸитe зa yчeници тpябвa дa ca зaдължитeлни. Kaтo пpичинa зa тoвa тe oтчитaт cepиoзния pъcт зaбoлeли пeдaгoзи. Зa тoвa и пpeпoдaвaтeлитe внecoxa пpeдлoжeниe в MOH мacĸитe дa ca зaдължитeлни.

Участниците в работната среща са постигнали и съгласие връщането на учениците в клас след дистанционно обучение да става първо с решения на общинските и областни щабовете, след това с решения на РЗИ и чак тогава с решения на самите учебни заведения.

Участниците в работната среща  са се обединили и около идеята за предоставяне на 10 дни допълнителен платен отпуск за педагогическите специалисти и служителите в образователните институции, прекарали Covid-19.

Exit mobile version