Монтират новите две станции за измерване на фини прахови частици /ВИДЕО/

В Русе досега имаше две станции за контрол на качеството на атмосферния въздух, а сега вече стават четири, съобщи кметът Пенчо Милков. Доставени са вече двете стационарни станции за измерване на нивата на фини прахови частици, които са придобити от общината по проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух”, финансиран по Програма LIFE. 

Общината ще води разговори с фирмата, която е ангажирана със станциите, за да се обсъди какво е необходимо те да бъдат дооборудвани и да могат да мерят веществата, които притесняват русенци, обясни зам.-кметът Димитър Недев.

Мониторинговите станции са поставени в дворовете на ОУ „Олимпи Панов“ и ОУ „Алеко Константинов“. Районите са избрани, тъй като в тях предстои да бъдат подменени отоплителните уреди в домакинствата, а досега е имало високи нива на ФПЧ. Местоположение на станциите е определено от комисия, съставена от специалисти  от Община Русе, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, Регионална инспекция по околната среда и водите – Русе.

Съоръженията ще бъдат пуснати в експлоатация , след като бъдат тествани.

Exit mobile version