„Момче и вятър“ в Куклен театър-Русе провокира с нов прочит /ВИДЕО/

Третото ново заглавие за сезона – „Момче и вятър“ по българската народна приказка, ще представи Куклен театър-Русе. Предпремиерното представление ще се играе довечера от 19 часа, а официалната премиера е на 22 февруари /четвъртък/ от 19 часа. „Момче и вятър“ се завръща на русенската сцена след 40 години, като драматизацията й сега е на Илия Деведжиев, а режисьор е Тодор Вълов.

Спектакълът третира проблеми, които са много близки до днешното общество, сподели Тодор Вълов. „От една страна, това е социална приказка – за необходимостта човек да се бори за своя по-добър живот, тъй като той не идва даром. В по-трудните времена, когато се засилва натискът върху обикновения човек, има нужда от бунтари, от хора, които се борят за правдата и не робуват на пораженчески клишета като „Вятър не се лови“. Именно това социално послание прави текстът на Илия Деведжиев по-различен“, каза още режисьорът. В представлението е вкарана и одухотворена природа – полето, гората, планината, които са лирико-мистични герои и допълват идеята на постановката.

Актьорите, които участват в спектакъла, са Васил Маринов, Димитър Пишев, Ивета Маринова, Любен Русенски, Радинела Тотева и най-новото попълнение на трупата Гергана Либова. Те споделиха, че им е било много интересно да работят със системата кукли, използвана в постановката, която е кукли на жеста и е истинско предизвикателство за тях.

Автор на сценографията и куклите е Стефка Кювлиева, а музиката за спектакъла е написана от композиторката Елена Методиева.

„Момче и вятър“ е подходящ спектакъл за всички над 5 годишна възраст и има продължителност от около 55 минути.

Exit mobile version