Може ли инфлуенсър маркетингът да увеличи приходите на един хотел?

Днес думата „инфлуенсър“ предизвиква буря от реакции сред потребителите и бизнеса. Инфлуенсърите са новите знаменитости, знаменитостите стават инфлуенсъри. Те са ново явление, хората, които се превръщат в успешна маркетингова тактика на много брандове. Социалните медии осигуриха платформа, при която човек не трябва да бъде известен футболист или певец, за да стане инфлуенсър. Така „маркетингът на влиянието“ сега е процъфтяваща индустрия.

В списъка на непрекъснато нарастващите платформи и социални мрежи има хиляди инфлуенсъри, влияещи на всичко – от спорта, през модата до почистването! Приложения като Instagram и Youtube стават все по-популярни, защото чрез тях консумираме съдържание, което резонира с нас, идентифицираме се с хора, които изразяват подобни интереси, а това често създава усещане за лична връзка с инфлуенсърите. Мнозина дори се позиционират като „експерти“ в своята област и затова доверието е от ключово значение за връзката инфлуенсър / последовател.

И точно сега повече от всякога хората търсят влиятелните лица, които да ги насочат към най-новите тенденции – от мода до това, къде да прекарат ваканцията си.

Маркетинговите стратегии на хотелите винаги са зависели от препоръки, от изграждане на идентичност и от услугите, които предлагат. За онлайн маркетинга на хотелския бизнес може да разберете повече тук, но до скоро, търсейки хотел, потребителите често се насочваха към сайтове като Booking или Expedia, за да намерят хотел, четяха отзиви на TripAdvisor и от блогове.

С нарастването на социалните медии, ролята на инфлуенсърите и блогърите значително се увеличи. В момента те имат силата да доведат до значително увеличение на трафика, генериран към сайта и дори до директни резервации.

Защо инфлуенсърите се превърнаха в полезно за хотели явление в социалните медии?

Инфлуенсърите предоставят на последователите си съдържание в текст, снимки и / или видео, в зависимост от платформата, която използват, което достига до хиляди хора, обикновено в рамките на определена ниша. В днешно време има стотици (ако не и хиляди) инфлуенсъри, които работят за създаване на съдържание и „въздействие“ върху конкретни хора.

Например един хотел в зависимост от спецификата си, може да наеме инфлуенсър, който да му привлече любители на СПА туризма, на луксозните услуги или на приключенските изживявания.

Наистина ли си заслужават?

Резултатите от трафика, генериран към уебсайта, и получените резервации ще варират в зависимост от популярността на инфлуенсъра, качеството на съдържание и публиката, която имат.

Затова е и много важно хотелите да подберат точните хора, с които да работят и да определят дали той ще доведе правилната аудитория в хотела. И следователно, ако съдържанието, което той или тя създава, е достатъчно убедително, за да накара част от публиката да резервира стая в хотела чрез уебсайта.

Трите мощни мрежи

В момента най-мощните платформи за привличане на потенциални клиенти и посетители към хотела са Instagram, Facebook и Youtube .

Точно тук са и хората, които могат да повлияят на аудиторията и да накарат потенциалните клиенти да резервират именно в този хотел. Как го правят?

Създават цялото съдържание – те разказват за своите преживявания, пускат снимки, сторита и ежедневно информират последователите си, колко добре могат да си изкарат на това място.

Инфлуенсърите имат силата да повишат доверието в една марка, да я направят по – популярна и още по-автентична.

Те създават доверие. Ако една известна личност или човек, на когото вярвате, каже, че услугата е добра, хората по-лесно се доверяват.

Как хотелите да измерят успеха в маркетингова кампания с влияние?

Няма съмнение, че влиятелните лица могат да помогнат на една марка. Но как да се измерят резултатите от кампанията / партньорството и как да се изчисли възвръщаемостта на инвестициите?

Има няколко точки, по които хотелите могат да оценят това:

–        Брой на резервациите

–        Трафик на уебсайта;

–        Последователи в социалните медии;

–        Органичен обхват (харесвания, коментари, споделяния, споменавания и др.);

–        Хаштаг споменавания.

Експертите съветват да се започне сътрудничество с някой, който може да създаде истинско, автентично и привлекателно съдържание, което предава ценностите и идентичността на хотела. Понякога не всичко е в броя последователи / харесвания, а в това доколко достоверен и откровен е инфлуенсърът със своите последователи. Добре е хотелът да проследи средните харесвания на публикация, за да проверите дали потребителите взаимодействат със съдържанието, да следи коментарите, както и демографията на аудиторията – държава, възраст, използван език.

И когато хотелът работи с правилния човек, успехът е много близо.

Exit mobile version