Мобилни центрове за рециклиране на отпадъци правят в община Ветово

Три мобилни центъра за рециклиране на отпадъци от домакинствата ще бъдат създадени в община Ветово. Това стана ясно по време на представянето на проекта „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“, което се състоя в сградата на администрацията. Предвижда се да бъдат поставени общо 28 контейнера за строителни отпадъци, които ще се намират в общините Русе, Ветово и Сливо поле.

Ще има и информационни кампании, като кметът на община Ветово д-р Мехмед Мехмед сподели, че фокусът ще бъде върху децата и учащите, които от най-ранна възраст да се приучат към разделното изхвърляне на отпадъците в домакинствата и да пренесат тези навици и към по-възрастните.

Общините ще направят проучване за моделите на потребление и генерирането на отпадъци.

Целта на проекта „Мерки за подобряване управлението на отпадъците в общините Русе, Тутракан, Сливо поле и Ветово“ е намаляване негативното човешко въздействие върху околната среда, увеличаване дела на рециклираните отпадъци, повишаване осведомеността и стимулиране на населението да изхвърля разделно. Той се финансира по програма ,,Опазване на околната среда и климатични промени“ от финансовия механизъм на Европейското политическо пространство (2014-2021). Стойността му е близо 760 000 лв., а продължителността му е 14 месеца.

Exit mobile version