Мобилни екипи ваксинират пенсионери над 75 г. и трудноподвижни хора в Русе

Улесняват достъпа на възрастните хора до ваксини срещу Ковид-19 в Русе, съобщиха от РЗИ-Русе. По идея на д-р Елисавета Светославова мобилен екип на РЗИ ще посещава домовете на пенсионерите, които са над 75-годишна възраст, за да не чакат пред ваксинационните пунктове или лекарските кабинети. Мобилна ваксинация ще има и за трудноподвижните хора. Желаещите от двете групи трябва да се запишат предварително на телефон: 0888138142, както и на e-mail: drsvetoslavova@abv.bg.

„Не са малко случаите, когато възрастни хора искат да се ваксинират, но ги е страх да отидат до определените затова места, за да не се заразят там. Мисля, че в едно нормално общество е добре да помислим и за най-уязвимите“, каза д-р Светославова.

Ваксините, които ще се поставят, са предимно на „Пфайзер“, като за  другите препарати  ще се правят списъци. Засега услугата ще бъде достъпна само на територията на град Русе, но при добра организация с местната власт в други населени места от РЗИ са в готовност да посещават хора там.

През изминалата половин година непрестанно работи и още един мобилен имунизационен пункт – този към многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“. Екипът в него е успял да обхване над 350 души от малките население места в общините Бяла, Борово и Две могили.

От РЗИ благодарят както на ръководството на Областната управа в крайдунавския град, така и на Община Русе за отличното взаимодействие в полза на русенци. „Работата ни с кмета Пенчо Милков, неговите заместници и цялата администрация е отличен пример за екипност. От Община Русе ни подпомогнаха с медицински сестри, които да участват в епидемиологичните проучвания в най-големите пикове на вълните досега. Те ни осигуриха и допълнителен транспорт. Сериозна подкрепа ни бе оказана и от Областна администрация“, сподели и.д.директорът на РЗИ д-р Искра Генева.

Справка в Единния информационен портал сочи, че направените имунизации в региона са общо 122 251, като повторна доза са получили 56 656 души. Бустерна доза са си поставили общо 18 585 русенци. През последните няколко седмици тенденцията за поставяне на трета игла се засилва. По последни данни област Русе остава в т.нар. тъмно червена зона по разпространение на коронавирусната инфекция, като показателят за заболеваемост на двуседмична база сочи 1193 души на 100 000 население.

 

Exit mobile version