Многодетните семейства в Русе получават финансови облекчения от общината

Промени в Наредба № 21 за реда, начина и условията за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на община Русе е внесъл кметът Пенчо Милков. Те са по предложение на работната група, създадена в края на миналата година, която да даде идеи за мерки за подпомагане на многодетни семейства.

От административните услуги, които извършва отдел „Гражданско състояние“ с най-голяма стойност за многодетните семейства е таксата за адресна регистрация, тъй като промяната на постоянен или настоящ адрес на родител води до задължителна промяна на адреса и на малолетните и непълнолетните деца на такива семейства. Таксата за тази административната услуга, със срок 3 дни е в размер на 5 лв., т.е. за семейство с 3 или повече деца се формира заплащане от минимум 15 лв. В тази връзка, предложението е при извършване на промяна на адресна регистрация на такива семейства, децата да бъдат освободени от заплащане на таксата.

Обсъдени и приети са предложения за въвеждане на намаления или освобождаване от заплащане на билети за концерти в рамките на МФ „Мартенски музикални дни“, съответно за придружител от многодетно семейство се предлага отстъпка от 50%, а за децата от многодетни семейства – входът да бъде свободен. Предлага се 50% намаление за членовете на многодетните семейства от всички такси при посещение на музеите от многодетни семейства. Държавна опера Русе и Държавен куклен театър също са изразили готовност за въвеждане на облекчения за членовете на многодетните семейства, като е обърнато внимание за въпроса за удостоверяване на правопораждащото обстоятелство. Предложено е и родителите от многодетни семейства да се обслужват на гишетата за работа с граждани на Община Русе приоритетно.

В тази връзка, комисията се е обединила около идеята за въвеждане на Единен Регистър на многодетните семейства, като въз основа на регистрацията в него да се издава Удостоверение за многодетно семейство с данни за малолетните и непълнолетните деца. С това удостоверение правоимащите лица ще могат да се легитимират като такива при ползване на съответното облекчение.

По изискана информация от дирекция „Социално подпомагане“ за броя на семействата с повече от две деца в община Русе е предоставен списък за 423 бр. многодетни майки в община Русе. Броят на семействата е променлив и към настоящият момент може да е различен от посочения.

С настоящото предложение се правят и няколко изменения на Наредба № 21 за реда, начина и условията за отпускане на еднократна финансова помощ на граждани от бюджета на община Русе. Непосочването в разпоредбите на чл. 2, т. 2 и чл. 14а, че помощта се предоставя само за второ дете и близнаци, предизвиква въпроси от страна на родителите извън обхвата на наредбата, което може да се избегне с допълнения в текстовете на тези разпоредби. Неизяснен в наредбата се оказва и въпросът кой от двамата родители да получи помощта, поради което в чл.12а, ал.3, т. 4 предлагаме да се уточни, че лицата предоставят удостоверение за банкова сметка на родителя, който е посочен под №1 в заявлението. В случаите когато за единия родител детето не е второ, под №1 в заявлението задължително се посочва родителят, за когото детето се явява второ. Въвежда се и изискване заявителите да прилагат декларация за съгласие за обработване на лични данни.

На среща на приемните родители с кмета, те споделиха необходимостта от увеличаване на финансовите средства за почивка с дете. Увеличаването е необходимо предвид факта, че сумата не е променяна повече от 5 години и по данни на родителите сумата от 300.00 лв. е крайно недостатъчна. За стимулиране качественото обгрижване на децата, настанени в приемни семейства е необходимо сумата да се увеличи двойно. Към момента има настанени деца в 13 приемни родители, от които половината имат възможност да заведат децата на почивка, предвид техните сериозни здравословни проблеми.

Въвеждането на освобождаване от такса за промяна на настоящ/постоянен адрес на децата и намаляването и освобождаването от заплащането на билети за членовете на многодетните семейства ще доведе до незначително намаляване на приходите в общинския бюджет. За прилагане на допълненията на Наредба № 17 на Общински съвет – Русе са необходими около 26 хиляди лева годишно.

За приемните семейства няма да е необходимо увеличаване на финансовите средства, тъй като планираните за 2023 г., 9 900 лв. ще бъдат достатъчни.

Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 30 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съвет – Русе.

Exit mobile version