Младен Маринов: В Русе има високо ниво на детска престъпност и наркотици /ВИДЕО/

Вътрешният министър похвали видеонаблюдението, което позволява повече полицаи за малките населени места

Проблемът с наркотиците по учебните заведения и сред подрастващите бе очертан като един от най-сериозните в Русе от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Той се срещна с кметове от областта, за да дискутира борбата срещу престъпността и координацията между институциите. Заедно с него бе и новият председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Пламен Нунев.

„Русе има изключително високо ниво на детска престъпност и има проблеми по отношение на работата на служителите в Детска педагогическа стаи и общинските комисии, които се занимават с престъпленията от малолетни и непълнолетни. Като цяло нивото на престъпност в ОД на МВР-Русе е спаднало, но това не ни успокоява, защото проблемът с наркотиците е основен. Ако не се справим с него, това генерира впоследствие и друга престъпност. Проблемът е с леките наркотици и по-лесния достъп до тях, а за съжаление много от родителите не смятат пушенето на трева за сериозно престъпление“, коментира министър Маринов.

От страна на окръжния прокурор Георги Георгиев е бил поставен въпросът за експертизата, заради която се бавят досъдебните производства за наркотици. „Става въпрос за съответните технически средства, с които да се извърши експертизата. Състоянието е зле, но трябва да минат едни обществени поръчки и да оборудваме дирекцията с такива уреди. Тогава ще стане по-бързо производството и разследванията по тези престъпления“, каза още министърът. Проблемът е с леките наркотици и по-лесния достъп до тях и за съжаление много от родителите и семействата не смятат пушенето на трева за сериозно престъпление.  Но се стига до по-сериозни престъпления, защото говорим за подрастващи.

Кметовете на малките населени места са поискали да има по-голямо полицейско присъствие, но според министъра това не е възможно навсякъде, нито е единствено решение. „Трябва да вървим към техническо решение, видеонаблюдението е много важно и разбрах, че има в почти всички общини. В Русе до края на годината ще има над 700 камери и това е по-добър подход, защото по-обективен, по-ефективен и ще освободи полицейски ресурс да се насочи към по-малките населени места“, каза министърът.

Той коментира, че има много добра координация между кметовете в областта. Направило му е впечатление, че повечето от тях са свързани или с Министерството на отбраната, или с МВР. „Явно хората, като избират, търсят хора, които да им гарантират сигурност“, сподели Маринов.

В борбата с нарушенията на пътя ще се залага на техническия потенциал. Полицаите ще бъдат оборудвани със съвременни автомобили, камери за фиксиране на превишена скорост, уреди за тестване на употребата на наркотици. Контрол се извършва и върху свидетелствата за правоуправление и фалшивите шофьорски книжки. Според министъра това трябва да доведе до резултати, още повече, че административно-наказателната дейност с налагане на глоби се е увеличила три пъти.

„В момента предстои изграждането на единен център за обработка на тези нарушения. Даваме възможност на пътните полицаи повече да работят на улицата, а не да се занимават с обработка на тези нарушения, като това ще се прави в центъра в София. Това води и до намаляване на корупцията, защото който заснема нарушението, няма да го обработва, ще го правят съвсем други хора“ , обясни Младен Маринов.

Вътрешният министър посети и Дунав мост във връзка с проблемното преминаване на превозните средства. „Един мост е малко за този трафик, който има. Премиерът постави въпроса в Румъния за изграждане на още един мост в близост, но от румънска страна е мочурливо и в момента се търси удобното място. Новият мост трябва да бъде продължение на основна пътна артерия“, каза още Маринов.

Exit mobile version