Младеж осъди община Русе заради нападение от бездомни кучета

Община Русе e осъдена да плати 10 000 лв. на 18-годишния русенец К. Г., който е бил нападнат от бездомни кучета, съобщиха от Окръжен съд-Русе.

Инцидентът е станал на 21.02.2019г. около 17.00 ч. Докато 16-годишният тогава младеж е управлявал мотопед по улицата, намираща се при задния вход на Русенски университет, две големи кучета, лаейки, започнали да се движат с мотопеда от двете страни на превозното средство. В един момент едното куче се изправило на задните си лапи, а предните поставило на ръката на момчето и се опитвало да го ухапе. В следствие на това К. Г. заедно с мотопеда паднал на земята, като се превъртял и от това получил счупвания на едната ръка и единия крак.

С решение от 20.03.2020 г. Окръжен съд – Русе прие, че поради контузиите ищецът е изпитвал не само силни болки, но и значителни неудобства в придвижването в дома си, а и дори такива неудобства е изпитвал и в легнало положение. При преценка на претърпените от него неимуществени вреди съдът съобрази, че гипса на крака е махнат след 21 дни, а на ръката след 56 дни. Отчетен е и психическия стрес не само от падането от мотопеда и падането с последващите увреждания, но и силния страх от кучетата, които са го нападнали. От заключенията на вещите лица обаче се установява, че понастоящем ищецът е възстановен физически и психически, поради което Окръжен съд – Русе счете, че справедливото обезщетение за посочените неимуществени вреди е в размер на 10 000лв., а предявеният иск над този размер до 40 000 лв. е неоснователен.

Това решение е било обжалвано от ищеца с мотив, че не са били достатъчно оценени претърпените от него болки и страдания. Апелативният съд е заключил, че при определяне размера на обезщетението Окръжен съд – Русе е обсъдил в съвкупност всички факти и обстоятелства и е направил обосновани изводи в съответствие с доказателствата по делото. „Обезщетението в посочения размер репарира реално претърпените от К. Г. и доказани неимуществени вреди.“ – пише още в мотивите на въззивния съд.

Срещу този съдебен акт е подадена жалба от Община Русе, но според Върховния касационен съд тя е недопустима, тъй като от Общината не са обжалвали решението на Окръжен съд – Русе, приемайки го за правилно и законосъобразно.

Така решението на Окръжен съд – Русе вече е в законна сила.

 

Exit mobile version