Младежки форум и хепънинг под наслов “Не на зависимостите” се проведе в Русе

На 29 и 30 септември 2023г. в град Русе се проведе двудневен младежки форум за превенции на рисковото поведение и различните видове зависимости. Събитието събра младежи и ученици от 4 емблематични училища, за които темата „Не на зависимостите“ се оказа от съществена необходимост и спешна потребност да се дискутира.

Чрез осигурени юрисконсулт и психолог в достъпна среда се предостави поле за открит и директен диалог с подрастващите за проблемите на зависимостта от наркотици, алкохол и електронна среда. Поставени бяха въпроси, свързани с това, как да разпознаваме зависимостите, как да усъвършенстваме упражняването на личен контрол, как да виждат сигналите на зависимостта и къде да търсят помощ. Внимание бе обърнато на последиците от всяка от зависимостите като в дискусионните панели се провокираха мнения и аргументи на младите участници за разкриване на последиците за здравето, законовите рискове след употребата на психоактивни вещества и алкохол, какви заплахи крие Интернет и други.

Форумът продължи двата дни, а негов естествен завършек бе организирания от „Старс Академи“ ХЕПЪНИНГ под надслов „НЕ на зависимостите!“ – един различен начин младежи да апелират към здравословна и благоприятна среда за живот чрез музика, песни, танци и вокални изпълнения.

В централната част на Русе на 30 септември на голямата сцена пред Община Русе се проведе хепънинг „Не на зависимостите!“, който събра над 60 жители, гости на града, млади хора, различни социални групи и възрасти на едно място с цел призив – нека младежите в гр. Русе спортуват, пеят, танцуват и всичко друго, което осмисля живота им пълноценно, нека да се радват, да бъдат щастливи и да споделят социалната кауза.

В подкрепа на инициативата се отбелязаха видни личности на гр. Русе – представители на Община Русе, на Областна администрация, училища, дирекция „Култура“. Специални благодарности бяха изказани на кмета на Русе Пенчо Милков, който лично подкрепи инициативата и способства за протичане на събитието.

В хепънинга взеха достойно участие талантливите възпитаници на вокален педагог Доротея Бальовска – Вокална школа „Приста“ и танцови школи от града.

Включилите се в каузата участници получиха аксесоари с логото на проекта и с отличителния слоган „НЕ на зависимостите!“.

Предстоят форуми и хепънинги и в други градове, свързани с превенции на зависимостите, като Силистра,  Бургас, Шумен, Търговище, Сливен, Велико Търново, Добрич и Разград.

Двудневният младежки Форум и Хепънинг срещу зависимостите –  наркотици, алкохол и електронна среда – под надслов „Не на зависимостите!“ бе организиран от Сдружение „Старс Академи“ – гр.Варна по проект НПИМД-КО2-042/2023/25.03.2023 г. „НЕ на зависимостите!“  с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2023 г. Договор №25-00-61 от 18.07.2023 г. към Министерството на младежта и спорта.

Exit mobile version