Младежи върнаха времето с 80 години в чест на Съдебната палата в Русе /ВИДЕО/

Възстановка, посветена на тържественото откриване на Съдебната палата в Русе преди 80 години, бе гвоздеят в празничната програма на площада днес. Точно на 27 октомври 1940 г. в Русе се е състояла вълнуваща церемония, която се е предавала на живо по националното радио.

В ролята на някогашните жители на крайдунавския град влязоха младежи от Общинския младежки дом, ръководени от Мина Маринова. Те бяха облечени в тоалети от епохата, осигурени от Русенска опера. Както е било преди 80 години, бе пресъздадено присъствието на тогавашният министър на правосъдието Васил Митаков, главният съдебен инспектор Пенев, а водосвет е бил отслужен от митрополит Михаил. Добруджанският хор беше пресъздаден от Детско-младежкия хор „Свети Георги Победоносец“.

Специален гост на събитието бе кметът Пенчо Милков, който поздрави с празника и.д. председател на Окръжния съд Анета Петкова. Съдия Николинка Чокоева пък връчи наградите на победителите в конкурса за фотография „Съдебната плата през четирите сезона“. В първа възрастова група /5 -8 клас/ първото място отиде при Иван Иванов от 6а клас на ОУ „Любен Каравелов“, а втора е седмокласничката от СУ „Васил Левски“ Вивиян Дочева. Във втора възрастова група най-добре се е представила Ева Тодорова от 12 клас на МГ „Баба Тонка“, втора стана Маргарита Братанова от 12 клас на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“, а трети е Стелиян Милев от 10 клас на ПГ по речно корабостроене. В тази възрастова група беше дадена и една поощрителна награда – за фотографията „Отива си лятото, идва есента“ на дванайсетокласничката от МГ „Баба Тонка“ Ралица Димитрова.

Пред Съдебната палата бе подредена и изложба за историята на съдебната система след Освобождението на България.

Exit mobile version