МК „БСП за България“: Проектобюджетът е бюджет на перспективата /ВИДЕО/

Бюджет на перспективата – така общинските съветници от МК „БСП за България“ определиха проектобюджета на община Русе за 2021 г. Те дадоха пресконференция за своята гледна точка към финансовите параметри, които ще бъдат гласувани на утрешната сесия.

„Наричам го бюджет на перспективата, тъй като в него са заложени средствата за плана за развитие на общината до 2027 г., новия програмен период на ЕС. През тази година тази перспектива ще трябва да се разработи и да се почне работата по нея. На второ място – бюджетът предвижда сериозни средства за първостепеннна важност за русенци като екологията – 235 200 лв, включително за станцията за контрол на вредните емисии; увеличени са средствата за инвитро асистирана репродукция с 10 %. За пръв от 1989 г., или откакто има остра демографска криза, се отделят пари за подпомагане на родителството  – 163 500 лв, може да не са това, което всички искаме, но са първата стъпка в тази посока. На трето място – планирани са средства в инвестиционната програма за закупуване на техника за общинските предприятия и за малките населени места. Не на последно място – за първи път стартира фондът „Граждански инициативи“, където вече са постъпили първите идеи и ще започне работа“, коментира съветникът Александър Неделчев.

Бюджетът е с 30 млн. лв. повече от миналата година, и то при няколко негативни дадености – пандемията, все още незапочналия програмен и началото на изплащането на кредита от 10 млн. лв., теглен от предишното управление за ремонт на улиците в Русе.

Общинският съветник Йовчо Смилов коментира някои акценти, свързани с комуналните дейности, и определи бюджета като смел и последователен. Предвидени са  700 000 лв. за асфалт в малките населени места, 550 000 лв. за нова дейност за ремонт на общинска собственост без наемане на външни организации, закупуване за над 3 милиона лева на нови машини, които могат да бъдат използвани за дезинфекция при пандемията, но могат да бъдат и за миене на улиците и почистване на по-големи , средни и по-малки площи.“Тази последователност във възраждането и стъпването на крака на общинските предприятия както на „Паркстрой“, така и „Комунални дейности%, не могат да бъдат усетени веднага, но ще се видят следващите години и ще бъдат усетени благодарение на закупената техника, благодарение на по-ниската себестойност на извършваните ремонтни действия и облагородявания, благодарение на това, че ще бъдат извършени именно от общински предприятия“, каза Смилов.

Председателят на групата съветници Иван Иванов бе категоричен, че „това колело ще се завърти и ГЕРБ не могат да го спрат“, общината ще извършва повече дейности, ще харчи ефективно и в полза на русенци бюджета.

Exit mobile version