МК „БСП за България“ внесе жалба срещу общинския ръководител на ПП ГЕРБ Росен Даскалов

МК „БСП за България“ внесе жалба срещу общинския ръководител на ПП ГЕРБ Росен Даскалов за нарушения, свързани с предизборната кампания. Жалбата е от общинския председател на БСП Пламен Рашев и е адресирана от Общинската избирателна комисия и до Централната избирателна комисия. В нея се твърди, че са използвани лични данни, получени неправомерно от общината.

Ето какво пише в жалбата:

Уважаеми господин председател ,

 

На 31.10.2019 година домоуправители на жилищни сгради в Русе, регистрирани към Община Русе, са получили официална покана по телефона за участие в предизборна среща от общинския ръководител на ПП“ГЕРБ“ Русе г-н Росен Даскалов. За организирането на тази среща и отправянето на лични покани към домоуправителите са използвани личните им данни, неправомерно получени от Община Русе , което по своему представлява нарушаване на защитата на лични данни и забрана за тяхното използване , Глава четвърта „а“. ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ. ОСОБЕНИ СЛУЧАИ НА ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ. Налице е злоупотреба с лични данни с цел облагодетелстване на определен кандидат в случая кандидата за кмет на община Русе издигнат от ПП“ГЕРБ“.

В поканата са отправени апели за “бъдещата работа “ на представителите на ПП“ГЕРБ“ с общността на Русе, като са използвани цели абзаци от платформата на нашата политическа организация.

Освен това констатирахме, че в гр.Русе е разпространен агитационен материал по смисъла на чл.183 ал.1 ИК, поставен на различни места из града, с който е нарушен чл.183 ал.4 Изборния кодекс относно предизборната етика и морал, добрите нрави, честта и доброто име.

При така изложените обстоятелства считам, че деянието на г-н Даскалов е злоупотреба със служебно положение, както и използване на нелоялни средства за агитация. По този начин се възпрепятства правото на всеки един кандидат на предизборна агитация и така се нарушава правото да се осъществят едни честни изборите за кмет на Община Русе.

Следва да се обърне внимание и да се предприемат необходимите мерки относно разпространението на плакат /листовка/, представляващ агитационен материал, съдържащ текст уличаващ и уронващ авторитета на партията ни. В него се пропагандират текстове: “идването на власт на БСП е комунистическо опустошаване“ ,“ще се осуети свободата на словото“ и ред други уронващи авторитета на партията ни твърдения, като внушения за „душевно, емоционално и безпрецедентно самоубийство“, ако се гласува за БСП.

Издавания и разпространяван плакат е анонимен и е в нарушение с чл.183,ал.1 от ИК.

Моля, при така изложените обстоятелства да се предприемат необходимите действия по премахване на разпространените плакати без издател, както и преустановяване на разпространението му и извършване на подобна агитация в полза на кандидата на ПП“ГЕРБ“

ДОКАЗАТЕЛСТВА: Покана за беседа – копие

Плакат – копие

01.11.2019 г.

Гр.Русе С уважение:

/Пл. Рашев/

Exit mobile version