Митрополит Наум служи с Румънския патриарх за канонизиране на Търновската царица

Русенският митрополит Наум, отговарящ за връзките между Българската патриаршия и Румънската православна църква, служи с румънския патриарх Даниил на тържествена служба в Букурещ. Тя бе за празника на св. св. Константин и Елена и провъзгласяване канонизацията на св. Теофана Басараб, по-известна в българската история като Търновската царица Теодора, съпруга на цар Йоан Александър.

В празничното богослужение, извършено на открито в двора на патриаршеската катедрала, участваха множество архиереи и клирици. В края на св. литургия патриарх Даниил се обърна със слово към стотиците богомолци, отбелязвайки радостта на всички от канонизацията на новата светица, подвизавала се в България и Румъния.

Русенският митрополит Наум също произнесе слово към патриарх Даниил, в което каза: „В Църквата просиява още една благоверна царица, която е свързана едновременно и с братския православен румънски народ, и с православния български народ. За нас, като християни, новопрославената света Теофана ще има винаги запазеното си място в църковната ни и народностна памет, оставайки нашата „Теодора, благочестивата царица на великия цар Йоан Александър, приела монашеския ангелски образ под името Теофана“, на която в старобългарската версия на Синодика на Неделя православна винаги ще се пее „вечна памет“. Защото православният български народ не може да забрави добрините й, и всичко онова, което тя с толкова много любов е сторила за него.

В паметта ни винаги ще се помнят всеотдайните грижи на светата благоверна Теодора за книжовното и културното развитие в Търновското царство, нейното активно ктиторство в полза на храмовете и манастирите из диоцеза на Търновската патриаршия, включително и в полза на Басарбовския скален манастир в богохранимата ни Русенска епархия, заедно с всичко онова, с което тя е допринесла за мисията на светата Църква и още по-силното утвърждаване на християнството в нашата страна. Заедно със светите Параскева Епиватска и Димитър Басарбовски, от днес в лицето на света Теофана Басараб нашите братски православни църкви и народи получават още един общ молитвен застъпник“.

Паметта на новоканонизираната светица ще се чества всяка година на 28 октомври.

Exit mobile version