Министър Събев за летище Русе: „Против“ съм да променяме закона заради една община

Министърът на транспорта Николай Събев обясни ситуацията около летище Русе и изпратеното писмо до общината по време на парламентарната комисия по транспорт. Той заяви, че всички общини с местни малки летища ще получат подобни писма с искане да ги прехвърлят на министерството.

Министърът каза, че всичко е започнало от това летището в Русе да започне да функционира. Той обясни, че с кмета на града са търсили различни варианти, но всеки един вариант е бил сложен.

„Оказва се, че една община, ако иска да заработи летище, трябва да го даде на концесия, тя не може да изгради оператор. За да се съгласим обществен оператор да почне да оперира на общинско летище, трябва да има промяна в Закона за въздухоплаването.За да направим такава промяна, само заради нуждата на една община, аз съм първият противник, защото това е лобиране за промяна в Закона само за един конкретен частен интерес“, заяви Събев.

Според него законите трябва да се променят така, че да имат дългосрочност и действието им да носи полза за обществото.

Събев обясни, че на кмета на Русе е било предложено общината да даде аеропорта под наем на „Летище София“ ЕАД, което има структура, лиценз, може да е оператор.

„Когато едно летище започне да функционира, е по-лесно да се даде на концесия, защото то носи доходност, има някакъв смисъл. Оказа се, че трябва да правим квазиконцесия и пак да променяме закона“, обясни министърът.

 

Exit mobile version