Министър Попов: Поели сме отдавна ангажименти по казуса „Русе“ /ВИДЕО/

Ние отдавна работим по казуса „Русе“ и отдавна сме поели ангажименти, сега просто ги препотвърждаваме, заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след продължилата повече от два часа среща с гражданите на Русе. Бяха поставени много въпроси, бяха дадени и отговори за това какво се прави и ще се направи за въздуха на Русе. /Русе Медиа ще публикува по-късно и разширен запис от срещата/.

„Един от основните ангажименти е нашата работа върху законодателство и нормативна база въобще със справяне с миризмите, което е един изключително комплексен въпрос, който изисква да анализираме опита на много, много държави, защото няма европейско законодателство или нормативи по този въпрос. Другото, с което се ангажирах, е един по-сериозен анализ на състоянието на въздуха, източниците, проблемите, които са се натрупали, за да имаме една ясна основа. Много бих искал да инициираме с други институции един анализ на здравното състояние, на заболяванията, дали те имат значителни отклонения, отколкото среднонационалните, в какво се състоят тези отклонения. И другото,  с което сме се ангажирали, е да имаме една много активна връзка и постоянен диалог с русенци, каквито ние и без това имахме, но сега вече, като се срещнахме специално по този повод, ще продължим много по-активно да говорим по съвсем конкретни въпроси“, каза министър Попов.

Той отново подчерта, че трябва да се прави разлика между миризмите и веществата, които вероятно причиняват тези миризми, и да се работи много по-активно със самите вероятни замърсители и източници на тези миризми. „Едно нещо, което трябва да направим, е да поискаме от самите оператори, предприятия, те да ни представят собствените програми за подобряване на тяхната работа, защото на базата на техните програми ние можем много по-лесно да ги контролираме. Това не ни освобождава от ангажимента ние да оказваме контрол“, каза още той. РИОСВ-Русе ще получи подкрепа от специалисти от централната администрация или от други регионални инспекции, за да може да се направят много по-конкретни и подробни анализи на всички проблеми, повдигнати на срещата.

Екоминистърът заяви, че е трудно да се определи кой е най-големият замърсител. „Много често източникът е комплексен. Има различни фактори, има различни предприятия, понякога това може да е свързано с канализация, с отпадъчни води, с начин на обработване и пречистване на води. Това, което се ангажираме, е да направим действително една много комплексна проверка и тя да не е единична, а по-скоро да е постоянна“, каза Юлиян Попов.

Проблемът с условията на работа не е от компетенциите на екоминистерството, затова оттам ще започнат разговори със социалното министерство по примера на съвместната си работа с Министерството на здравеопазването, за да се насочи вниманието и към поведението на хората, които не се оплакват от неблагоприятните условия на труд. „Естествено е хората да се притесняват за своята работа, но ние трябва да преодолеем това притеснение и някакси да поставим съвсем откровено въпроса – да, действително е твоето работно място, но от друга страна това място може би не е добре за твоето здраве и трябва да бъде подобрено“, каза министърът.

Той коментира още, че във всички държави икономическите интереси оказват натиск, защото поставят въпроса така – добре, вие сега какво искате, ние да спрем всички производства, за да е чисто. „Това е един дебат, който ние водим постоянно. Работата на нашето министерство е да се грижим за околната среда. Така че когато някой ми каже, че хората може да си загубят работата, казвам, че си има институции, които се грижат за това. Аз се грижа за околната среда. Надявам се да се стигне до един баланс, в който ние да имаме чиста околна среда, чист въздух, но в същото време и добре развиваща се икономика и индустрия. И аз това го виждам в много индустрии в страната и съм много позитивно настроен за възможността да имаме развиваща се чиста индустрия и това е бъдещето“, каза още министърът.

 

Exit mobile version