Министър Лорер: Ще подкрепим индустриални зони с реални инвеститори /ВИДЕО/

„Едно от важните послания към бизнеса, което имаме, е, че предстоящите инвестиции в индустриални зони ще се случват не там, където държавата реши, че трябва да има индустриална зона, а там, където операторът на зоната може да демонстрира реален инвеститорски интерес“, заяви в Русе министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.  Той присъства на конференция на тема „Иновации и растеж: Русе“, организирана от Русенската търговско-индустриална камара в библиотеката.

Даниел Лорер подчерта, че ако операторът на Русенската индустриална зона например иска да получи финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, той ще трябва да покаже пред държавата, че наистина предприятия са заинтересовани да дойдат в Русе. Това е критерият за подпомагане на проекти – държавата поема изграждането на довеждащата инфраструктура до избрания терен, ако операторът му може да се аргументира защо това е необходимо.

Министърът имаше среща с кмета Пенчо Милков, на която са обсъдили важните теми за Русе – летището, индустриалните зони, речния транспорт. „Аз бях изключително доволен да чуя това, за което ние говорим много често – местната администрация трябва да бъде проводник на бизнеса, а не спирачка, никой бизнес не трябва да бъде ощетен и да му се търси сметка защо нещо се случва или не. С кмета бяхме съвършено на една вълна какво трябва да се случи“, каза Лорер. Кметът е споделил, че една от възможностите за развитие на индустриалната зона в Русе е в аутомотив сектора, където освен съществуващите компании има вече заявен сериозен инвеститорски интерес и от нови компании

Даниел Лорер каза, че е изключително очарован от срещата си вчера в Русенския университет. „Този кампус е много впечатляващ, ръководството работи изключително активно за повишаване дейността на университета и аз вярвам, че, работейки заедно с Министерството на иновациите и растежа, ние можем да направим много повече, за да могат студентите там да създават и нови стартъпи, и нови идеи, и Русенският университет да се прослави още повече“, заяви министърът.

По време на конференцията Министерството на иновациите и растежа представи пред русенския бизнес инициативите за подпомагане на икономиката в настоящия момент. „В настоящия момент Планът за възстановяване и устойчивост вече започна, имаме и програмата REACT-EU за енергийна ефективност преди това, имаме и редица инструменти от ББР и Фонд на фондовете. Имаме 140 млн. за енергийна ефективност по REACT-EU, технологична модернизация 260 млн., които предстоят по Плана за възстановяване и устойчивост през лятото, плановете ни за инвестиции в индустриалните зони – знаем, че в Русе предстоят такива, с радост ще ги подпомогнем. Там има много агресивни срокове как тези пари трябва да влязат в икономиката. Програмите по ББР за финансиране на различни видове предприятия – било то туризъм, било то енергийна ефективност, било то сметки за ток. И Фондът на фондовете с неговите дялови фондове“, коментира още министър Лорер.

Exit mobile version