Министър Караджов: Нов мост над Дунав поне след 6 години, за Русе имаме среща в петък

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов обяви в ефира на Нова телевизия, че нов мост над река Дунав ще има най-рано след 6 години. Той влезе в разнобой с изказванията на своите колеги-министри – на финансите Асен Василев и на транспорта Николай Събев, които заявиха, че това ще стане в рамките на 4-годишния мандат. Както Русе Медиа писа, в петък Събев и Караджов ще бъдат в Русе за среща с румънския министър на транспорта. И за да няма спекулации, ето как точно протече разговорът между водещите на сутрешния блок на Нова и министър Караджов по темата:

Водещ: Как тогава новата власт обещава пет моста над Дунав, след като вие, цялото време дотук говорим за едни участъци от една от магистралите ни, дето не е готова? Обяснихте колко време трябва да се подготвя.

Гроздан Караджов: Новата власт не е конкретно. Аз не съм обещавал в четиригодишен срок да стане нито един мост. Това е невъзможно. И в същата тази работна среща за първи път, когато съм говорил за мостове, съм казал: в четиригодишния период, за който се разчита един мандат, може най-много да започне строителството на един или повече мостове.

Водещ: Цитат – Асен Василев, 4 януари: „Четворната коалиция подготвя мащабна инфраструктурна програма за близо 12 милиарда лева в рамките на мандата, съобщи финансовият министър. Целта е в следващите четири години да бъдат построени нови четири-пет моста над река Дунав, три тунела под Стара планина и още куп други важни проекти. Транспортният министър Събев на практика изрази същите намерения“. Това сега какво е?

Гроздан Караджов: Регионалният министър изрази ясно, че шест години е минималният срок – минималният срок, без обжалвания, ако няма тежки съдебни дела, за построяване на един или повече мостове, ако се движи паралелно.

Водещ: А защо се казва, че…

Гроздан Караджов: Питате мен кой какво е казал ли?

Водещ: Защото говорихме, че сме били лъгани и двамата, и тримата. 

Гроздан Караджов: Смятам, че също според мен са преразчели възможностите. Казах ви, две години е само подготовката. Този петък заедно с министър Събев сме в Русе, среща с румънския транспортен министър. Там има и още един елемент, когато е мост между две държави – естествено, и другата държава трябва да потвърди и да даде времеви график, в който и тя ще създаде условията на място, защото те също трябва да отчуждават, те също трябва да минат през ОВОС. Там, особено при Русе мостът, стъпва на един междинен остров между двата бряга. Има толкова много международни въпроси, въпроси от международен характер, които трябва да се решат, че…

Водеща: И те най-вероятно също ще се забавят, да.

Гроздан Караджов: Шест години е някакво супер оптимистично нещо, което ви казвам.

Exit mobile version