МЗХГ подготвя правила за новото заселване с прасета на индустриалните ферми /ВИДЕО/

В Бяла е открит нарушител – стопанин, получил обезщетение, е купил нови три животни

Министерството на земеделието подготвя правила за новото заселване с прасета на индустриалните ферми, засегнати от болестта африканска чума по свинете. Въпреки че всички свинекомплекси декларират, че имат готовност да го направят, те трябва да се съобразят с указанията и законите, коментира по време на епизоотичната комисия директорът на ОДБХ-Русе д-р Георги Дяков. По отношение на намеренията на Голямо Враново да възобнови производството си, стана ясно, че към момента са започнали дейност само кланицата и месопреработвателното предприятие към фермата. Предстои да им бъде връчено писмо за полагащото им се обезщетение заради щетите от унищожаването на животните, но сумата не може да бъде коментирана на този етап.

Проверките на стопанствата тип „заден двор“ са констатирали едно нарушение в град Бяла, където са намерени три прасета. Въпреки че собственикът е декларирал, че е унищожил животните си и е получил средства за почистване и дезинфекция, с получените пари е закупил нови три прасета. Пред институциите мъжът се оправдал, че всъщност те не са негови, а на майка му. Той ще бъде санкциониран, тъй като при получаването на помощта всеки от стопаните се подписва, че в период от една година няма да отгледа прасета в личното си стопанство.

По време на комисията бяха представени и промените, свързани с лова в инфектираните зони.  Главният експерт „Ловно и рибно стопанство” в РДГ-Русе Розали Коев обясни, че режимът е облекчен, а времето за забрана е съкратено. При установяване на огнище в радиус от 3 кв.км. за период от 1 месец ще бъде забранен лова на дива свиня, в радиус от 25 кв. км. ще може да се практикува само индивидуален лов и без кучета през първия месец, а в зоната от 172 кв. км. няма да има ограничение пред ловците. След като изтече едномесечният срок и ако няма нови случаи, от пълната забрана се преминава към условията за 25 кв.км, а след още един месец ограниченията пак.

От началото на ловния сезон до сега са отстреляни около 40 диви прасета, като всички ловци са били детайлно запознати с необходимите мерки за биосигурност. Чрез мобилното приложение „Модул Лов“ ловците могат да проследят максимално бързо резултатите от изпратени от тях проби за африканска чума.

Exit mobile version