„Мерцедес“-ът на ехографите ще открива признаци за инсулт в УМБАЛ „Канев“

„Мерцедес“-ът на ехографите ще открива ранни признаци за инсулт в УМБАЛ „Канев“-Русе. Това стана възможно благодарение на дарение, направено от Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе-Дунав, в присъствието на Дистрикт Гуверньора на Ротари България Веселин Димитров, зам.-директора на болницата д-р Йосиф Новаков и зам.-кмета Иван Григоров.

Ехографът с доплер и електрокардиограф са закупени със средства на Фондация Ротари по проект „No stroke Bulgaria“, в който като партньори участват ротарианци от Италия, Бразилия, България и Турция.

Основната цел е да се намалят случаите на исхемичен мозъчен инсулт чрез скрининг на високорискови групи от населението. В момента България е на първо място в Европа по този вид заболяване и е в световната десетка. Както каза д-р Новаков, инфарктът вече не се смята за смъртоносен, но исхемичният инсулт все още е с много слаба профилактика.

Апаратурата е мобилна и може да се използва и извън болницата. С помощта на Ротари клубовете се обучават лекари, които да работят с нея. Болницата и досега е имала ехографи, но този е сред най-модерните, които съществуват.

Предстои личните лекари да бъдат информирани за новата апаратура, за да могат да насочват потенциалните пациенти с фамилна обремененост, пушачи и със сърдечни проблеми за изследвания в УМБАЛ „Канев“. Все още не може да се каже с точност кога ще заработи новата техника, но се знае, че ще има специален кабинет за работа с нея. С апаратурата ще се прави кардиограма, ще се изследват сънните артерии и всички потенциални признаци за бъдещ исхемичен инсулт.

Освен в Русе, подобни апарати ще се дарят в София, Бургас и Пловдив, а общата стойност на дарението е близо 100 000 долара.

Exit mobile version