Междусъседски спор заради кучкарник предизвика проверки на институции /ВИДЕО/

Междусъседски спор заради кучкарник в русенския квартал „Средна кула“ предизвика проверки на множество институции. В имота, в който се намират около 20 домашни любимци, се отглеждат кучета за осиновяване в Германия. Според недоволни съседи обаче кучкарникът бил незаконен, което се оспорва от собственика му. Двете страни разясниха своите позиции пред Русе медиа, но не пожелаха да застанат пред камера, докато не станат ясни резултатите от извършваните проверки.

Собственикът на кучетата Свилен обяснява, че всички животни са ваксинирани, обезпаразитени, с чипове, нахранени и напоени и за тях се полагат всекидневни грижи. Сред тях няма бойни или расови кучета. Мъжът казва, че в основата на дейността му е немска природозащитна организация, към която той е ангажиран.  Работата му е да намира изоставени кучета, да се погрижи за тях и да им качи снимките в Интернет, където се търсят хора, желаещи да ги осиновят. Именно немската организация осигурява средствата за храна, медицински грижи и транспорт на животните. Обикновено животните са най-много 10-ина, но заради пандемията и забраната за свободно пътуване, сега има 20-ина. В следващите дни част от тях предстои да заминат за Германия, където ги очакват новите им собственици. Свилен е категоричен, че в дейността му няма нищо незаконно.

Съседът му, който е подал сигнала, разказва, че преди 5 години кучетата са нахапали негов роднина. Водени са били и съдебни дела. Допълнителното напрежение е заради изградения частен път, за който мъжът е вложил средства, а по думите му Свилен спирал така, че блокирал достъпа до имота и гаража му. Двамата имали конфликт по този въпрос отдавна. А шумът, който се вдига от кучетата, и опасността да стане някой инцидент вече прелели чашата на търпението му.

Заради сигнала днес започнаха проверки от страна на КООРС и ОДБХ, както и на неправителствени природозащитни организации. Проверявано е за наличие на документи на животните, спазени ли са изискванията за простор и отстояние, имат ли ваксини и чипове. В следващите дни се очаква да излязат резултатите и да стане ясно има ли констатирани нарушения и ако да, какви санкции ще бъдат наложени.

Exit mobile version