Международният конкурс „Ex Libris – Ex Piscatibus“2022 излъчи своите победители

ХVІІІ издание на Международния конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе, приключи с връчване на наградите на творбите на тема „Ex Libris – Ex Piscatibus“. Темата бе в унисон с обявената от Общото събрание на ООН 2022 г. за Международна година на занаятчийския риболов и аквакултурата. Това поредно издание на оспорваната надпревара се проведе под патронажа и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Програма „Култура“ на Община Русе.

365 творби на 244 участници от 30 държави (Турция, България, Полша, Китай, Аржентина, Мексико, Черна гора, Казахстан и др.) се състезаваха за Голямата награда на конкурса. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос – унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младата художничка се включва във форума за втори път. Тя е родена през 2015 г. и се казва Магдалена Александрова.

С GRAND PRIX на конкурса журито отличи Гжегож Издебски от Полша за екслибриса „Moby Dick“.

Наградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе беше присъдена на Калина Миланова от Велико Търново, България за творбата „All good things come to an end“.

Тази година участниците получиха и няколко спонсорски награди. Наградата на Фондация „Захари Стоянов“ – Русе беше присъдена на Владимир Петков от гр. Мизия. Наградата на Ротари клуб – Русе отиде при Биляна Димитрова от Пордим, а тази – на Стопанска камара – Русе – при Десислава Вълева от Горна Оряховица.

Координатор на журирането и тази година беше д-р Теодор Лихо – преподавател в Националната художествена академия. Той направи живата връзка между трите журита, в които се включиха художници, културни дейци, общественици, преподаватели, колекционери, експерти и младежи. Детското жури от летните ателиета по изобразително изкуство в Художествена галерия – Русе с преподавател Мартин Петров и ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ – Русе с преподавател Красимира Кирилова класираха работите в категорията до 14 години. В категорията 14-26 години оценява Младежко жури – ученици от Национално училище по изкуствата от класовете на художниците Пейно Пейнов и Гриша Кубратов. Особено сериозен беше съставът на международното жури за трите категории: Питър С. Смит, Великобритания – художник-график от Лондон, член на кралското дружество на гравьорите, дългогодишен директор на Кингстън Колидж ъф Арт; проф. Чавдар Попов – изкуствовед, преподавател в НХА, катедра Изкуствознание; Недрет Яшар – художник от Русе, професор по изящни изкуства от университета Ялова, Истанбул, носител на голямата награда на журито и публиката от биеналето миниарт 2021 в Русе; Тзанг Лианг – завършил графика в Сичуанския институт по изящни изкуства, Чончин, Китай, където в момента преподава; проф. Десислава Христова-Тошева – художник-график, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на НХА; секретар на секция Графика в СБХ; проф. Димо Колибаров – художник-график, преподавател и директор на филиал Бургас на НХА; проф. Мъгърдич Касапян – художник от Пловдив, доктор по педагогически науки – изобразителни изкуства, професор по графика в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, декан на факултет „Изобразителни изкуства“; доц. Николина Джановска – художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; доц. Милен Джановски – художник от Велико Търново, доктор по изкуствознание, преподавател в катедра „Графика“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Пейно Пейнов – художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Гриша Кубратов – художник, преподавател в Националното училище по изкуствата в Русе; Красимира Кирилова – художник, главен уредник и Мартин Доброславов, художник и уредник в русенската художествена галерия.

Всички включили се в конкурса художници ще получат Сертификат за участие, а отличените и грамота.

Както всяка година, предстои отпечатването на цветен каталог с творбите от конкурса. А темата за следващото му – ХІХ-то издание, е „Ex Libris – Ex Dilemma“.

Exit mobile version