Международна изложба показва изкуството на миниатюрата в РХГ

VIII Mеждународно биенале „Изкуството на миниатюрата“ ще бъде открито на 13 октомври  (сряда), от 18.00 ч в Художествена галерия – Русе. Темата на конкурса е „Време на преформатиране“. Форумът се провежда под патронажа на кмета на град Русе г-н Пенчо Милков и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе и Министерство на културата.

След селекция на 662 творби от България и чужбина до изданието на биеналето бяха допуснати 416 произведения. В изложбата участват художници от България, Австралия, Австрия, Босна и Херцеговина, Великобритания, Германия, Израел, Испания, Кипър, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Южна Корея, Франция, Япония. Победителите в тазгодишното издание са определени от международно жури с председател Teицка Бургерйон – художник, уредник изследване на колекции и координатор проекти в Музей за съвременно изкуство в малък формат – град Нисмес, Белгия, и членове Ива Чавдарова – директор отдел „Култура“ на Община Русе; Елена Панайотова – художник, представител на СБХ – София; Йордан Кисьов – художник, и Елена Великова – директор на Художествена галерия – Русе.
На официалната церемония в сряда ще бъдат оповестени номинираните и наградени автори в категориите Живопис, Графика, Рисунка, Скулптура и Фотография, както и носителят на Голямата награда на Община Русе. Осигурени са допълнителни награди от обществени организации и спонсори. За доброто настроение на гостите на събитието ще се грижи музикална формация в състав Милица Гладнишка, Васил Спасов и Димитър Карамфилов.

​Експозиция ще продължи до края на годината. Предстои и издаването на цветен, двуезичен каталог.

Exit mobile version