Международен литературен фестивал „Дъхът на Европа“ събира творци в Русе

14-ото издание на Международния литературен фестивал, който ще бъде под мотото „Дъхът на Европа“, ще се проведе от 1 до 17 октомври в Русе. Тъй като през тази година ще бъде връчена и литературната награда „Елиас Канети“, в събитието ще участват номинираните писатели – Захари Карабашлиев, Иван Станков, Момчил Николов, Георги Господинов, Теодора Димова, Русана Бърдарска и Христо Карастоянов. Това е акцентът на фестивала и очакванията са публиката да избере своя фаворит, който е възможно да не съвпадне с избора на журито. Както винаги, авторите ще говорят конкретно за книгите, с които са спечелили номинациите, но и по теми от реалния живот.

„Дъхът на Европа“ 2021 представя още млади, непревеждани все още в България писатели от Германия и Австрия. Особено впечатлява родената през 1994г. Аманда Ласкер-Берлин с романа „Ива диша“. С лекота и  учудващо за толкова млад човек познаване на различните етапи от историята тя  изгражда  разтърсващ разказ за миналото по времето на Третия райх. Публиката на фестивала ще се срещне още с австрийката Маргрет Крейдл и романа ѝ „Озаряващо бяло“, с Павла Хоракова от Чехия и нейната „Теория на чудатостите“, с Макс Чолек от Германия – автор на бестселъра „Дезинтегрирайте се!“. И това не е всичко. Ще има изложби, ще бъде отбелязана 100 годишнината от рождението на големия полски философ и писател Станислав Лем.

Фестивалът в Русе е най-старият международен литературен фестивал в България, който през годините привлича известни имена, носители на престижни награди, а също млади и иновативни писатели. Той е запазена марка в международен контекст. Във фестивала са участвали автори от почти всички европейски страни. Отличава се със специфична творческа атмосфера, в която се обсъждат презентации и възможни проекти. Изданието тази година е в подкрепа на българските автори и творци, съобщиха организаторите от Международно дружество „Елиас Канети“.

Ето и цялата програма – http://eliascanetti.org/2021/09/10/14-ti-mezhdunaroden-literaturen-festival-ruse-2021-dahat-na-evropa/

 

Exit mobile version