Медици от УМБАЛ „Канев“: Готови сме да поискаме оставки

Лекарите, които си искат парите за клиничните пътеки, и ръководството на болницата си говориха през медиите

Протест на лекари и медицински персонал от УМБАЛ „Русе“ предизвика напрежение в двора на болницата днес по обед. Хората искат ръководството на здравното заведение да излезе и да обясни защо са орязани парите им за месец май. Те са притеснени за бъдещето на болницата, в която и без това има недостиг на кадри. От ръководството на лечебното заведение не пожелаха да се срещнат с колегите си, за да разговарят очи в очи.

Стотина души се събраха след смяната си под прозореца на директорския кабинет на болницата в Русе. След като миналия месец са получили само 80 на сто от парите за клинични пътеки, сега тези допълнителни средства към заплатите липсват изобщо.

„Предния път забавиха заплатите, сега режат допълнителното материално стимулиране, а въпросът е вече занапред какво ни чака нас, защото реално ние работим, а не получаваме адекватно възнаграждение за труда си, който полагаме, и сме притеснени за бъдещето си като медицински кадри. Затова искаме отговори, яснота от ръководството на болницата какво се случва и накъде отива болницата като цяло“, заяви д-р Ивайло Йорданов от отделението по урология .

Медиците не са съгласни с епистоларната форма на общуване с шефовете на лечебното заведение. Д-р Янка Добрева от Първо вътрешно отделение разказа, че след медицинския съвет шефът на отделението й е уведомил всички, че клиничните пътеки ще бъдат получени. „На следващата сутрин всички ръководители на отделения са получили мейли, на които са уведомени, че ние няма да получим обещаното предния ден“, каза д-р Добрева.

Най-емоционално ситуацията обобщи акушерката Красимира Христова, която поиска да знае защо са наказани с орязване на парите медиците.

„Това естествено ще реагира и към нашите отношения към пациентите и мисля, че ръководството трябва да си дава сметка, че ние, за да работим спокойно, трябва да имаме яснота за какво работим. Искам в този момент ръководството да има очи и смелост да ме погледне и да ми каже – наказана си да не си получиш това, което си изработила, защото… и да ми обясни защо съм наказана. Когато ние не изпълняваме здравните пътеки и имаме наказания от здравната каса, това се разпределя чинно на всяко отделение и се казва – наказани сте за пропуски и т.н. и ние безропотно си поемаме пропуските. Сега не знаем защо. Не е ли нормалният начин ръководството първо да дойде към мен, а не да ми изпраща писма“, заяви Красимира Христова.

От ръководството на болницата не пожелаха да излязат на среща с протестиращите. Пред медиите обясниха, че няма пари заради медицинския стандарт.

„Този стандарт е създаден с цел да достави сигурност в работата на лечебното заведение и прозрачност в контрола на тази работа. Сигурността във финансирането на здравното заведение за този месец дава усещането за сигурност за следващия и по-следващ месец. Т.е. изпълнявайки си сега задълженията, в следващия и по-следващия месец ние ще генерираме приходите, които са залегнали в нашите планове, и според тези приходи ние ще вземем решение за допълнително материално стимулиране. В закона пише, че ние сме длъжни да заплатим положения труд – заплата, осигуровки, извънреден труд. Допълнителното материално стимулиране се контролира от стандарта на министерството на здравето, където е указано, че когато приходите и разходите, т.е. балансът, са такива, щото не позволяват финансова стабилност, ние нямаме право да разпределяме допълнително материално стимулиране или казано клинични пътеки“, бе коментарът на члена на борда на директорите на УМБАЛ „Канев“ д-р Йосиф Новаков

Очаква се протестите да продължат и следващата седмица, включително и с искане за оставка на болничното ръководство.

Exit mobile version