МВР в Русенско следи за търговия с гласове, над 400 полицаи са на крак

В ОДМВР – Русе е сформиран и работи Оперативен щаб, който ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота, съобщиха от полицията.

Продължават действията на полицията в областта във връзка с разпоредената от МВР операция на територията на цялата страна, с оглед противодействие на престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство. Има засилено полицейско присъствие на уязвими места.

В хода на операция полицейските екипи  работят също и по противодействие на битовата престъпност, охрана на обществения ред, контрол по отношение на пътната безопасност и други.
Усилията са насочени главно към това да се сведат до минимум условията, в които се извършват престъпленията срещу политическите права на гражданите, нарушения на обществения ред и други противозаконни прояви и деяния.

На 10 и 11 юли над 400 служители от различни подразделения на МВР в областта – ОДМВР-Русе, РДПБЗН-Русе, Жандармерия и Гранична полиция ще имат ангажименти, свързани с изборния процес. Голяма част от тях ще са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и подвижните избирателни секции, които на тези избори ще са близо 350 броя, а останалите служители и с други дейности за обезпечаване на реда и сигурността при провеждането на изборите.

Външната охрана на местата за гласуване, изборните книжа и специализираните устройства за електронно машинно гласуване ще бъде поета от служителите на МВР, след запечатването на изборните секции от СИК, от 18:00 часа в събота и ще продължи до приключване на гласуването в изборния ден – неделя, а след това е създадена организация за обезпечаване на съответните комисии до предаване на протоколите  в РИК, а впоследствие и до ЦИК.

НАПОМНЯМЕ!

В изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Не се допуска внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.
По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.
Ще има засилено полицейско присъствие на територията на областта.


ЗВЕНАТА „БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ“ ПРИ ОДМВР – РУСЕ ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО НЕ ПРИТЕЖАВАТ ВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ, ДА УПРАЖНЯТ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС В ДЕНЯ НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ. Служителите ще работят извънредно.


***
В МВР работи денонощна телефонна линия02/90 112 98, като част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на парламентарните избори. На нея, както и на e-mail: izbori2021@mvr.bg, гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.

 

Exit mobile version