Мая Манолова идва за протеста за въздуха, камери засякоха изпускане /ВИДЕО/

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова ще се включи в протеста за чист въздух в Русе, който ще се състои утре, четвъртък, от 18 часа пред Съдебната палата. Протестът се организира от граждани и граждански групи във фейсбук, които настояват за мобилна станция за органични замърсители, строг контрол от РИОСВ,  силни личности в Община Русе, готови да решат проблемите с отровния въздух веднъж завинаги, недопускане на нови мръсни производства, замърсяващи въздуха, земята и водата на Русе, търсене на нови инвеститори със зелено производство.

Това става на фона на днешните съобщения от русенския екоактивист Иван Белчев и общината за залпово изпускане в ранната сутрин, засечено от камерите в района на „Линамар“. Установено е, че залповото изпускане на пушек от покривните съоръжения е станало малко преди 6 часа и е продължило около минута и половина. Вятърът към този момент е бил от югоизток, а след 7 часа е сменил посоката си на североизток. Малко преди 8 ч тази сутрин се получават и първите сигнали за отчетлива миризма на бакелит в центъра на Русе и кварталите „Възраждане“, ЦЮР и „Хъшове“.

Иван Белчев пък съобщи, че е разработил софтуер, който да анализира видеонаблюдението на предприятието в Индустриалния парк. Сензорът следи автоматично за промени във видеото от камерата и, когато засече изпускане на пушек, записва кратко видео. До седмица всеки желаещ ще има достъп до софтуера и ще може да следи предприятието чрез домашния си компютър, заяви Белчев.

Exit mobile version