Мартенчани: Дългосрочно блокиране на Дунав мост може и да задейства държавата

Жителите на Мартен виждат трайното решаване на проблема с опашките от тирове на Дунав мост единствено в действия от страна на държавата. На снощното събрание, организирано в Мартен с участието на зам.-кметове на Община Русе и кметовете на Мартен, Сандрово и Николово, стана ясно, че местната власт е с вързани ръце, защото няма нужните правомощия. Общинския съвет, който ще обсъди на извънредната сесия утре казуса с камионите, не може да гласува решение за преместването им. Очаква се единствено да гласува декларация, с която да апелира към АПИ и МВР тировете да бъдат изместени и да се осъществява по-добра организация.

Пред жителите на Мартен зам. -кметовете на Русе Димитър Недев и Магдалина Илиева обясниха, че предлагат създаването на буферен паркинг, който да се направи върху общинска земя с инвеститор, който да изгради съоръжението.

Не е ясно обаче как камионите ще бъдат задължени да влязат в паркинга, тъй като за това ще заплащат допълнителна такса.

Според мартенчани временното решение, което се предлага – едното пътно платно да се затвори в посока Русе и да е само за камиони, а другото да стане двупосочно, няма да сработи. От една страна пътят не отговаря на изискванията за двупосочен път, а от друга – за да стигнат до другото платно за опашката, камионите отново трябва да минават по пътя на автомобилите, което означава че отново ще се създават задръствания.

Гражданите на Мартен предложиха да се изнесат тировете извън Русе след магазин „Метро“, посока София, но и това едва ли ще сработи.

Хората искат от държавата няколко неща, които да решат проблема:

  1. Временно да промени мястото за спиране в Русе, като се засили контролът и се увеличат патрулките.
  2. Да се преразгледат всички звена работещи на Дунав мост и да се съкратят ненужните.
  3. Да се стартира проект за буферен паркинг и в най-кратък срок да се завърши, но така, че да е законосъобразен и да могат да бъдат задължени тировете да влизат в него.
  4. Спешно изграждане на още един мост в Русе.
  5. Стартиране на работата по магистралата за Русе.

„За да стане това обаче ще имаме нужда от национална подкрепа и повече търпение. Трябва да обявим гражданско неподчинение, защото това е единствената форма, в която за дълъг период от време да затворим напълно Дунав мост, за да задействаме и властите в Румъния. Интересното е че в този казус на местно ниво видяхме обединение от всички партии. На срещата видяхме представители от всички формации.

Надявам се и гражданите да постигнем това обединение и да предизвикаме реална промяна“, коментира един от организаторите на протестите на мартенчани Давид Александров.

 

Exit mobile version