„Мартенски музикални дни“ залага на оркестри и репертоарни находки /ВИДЕО/

61-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе ще предложи на публиката изобилие от репертоарни находки, дебюти на изпълнители, много оркестри и бляскави имена на музиканти. Най-очакваното културно събитие ще събере публиката от 11 до 27 март. Билети вече се продават на касата на операта в Русе и в мрежата на Ивентим.

На фестивалната сцена ще участват над 600 изпълнители от 8 държави – Русия, Румъния, Литва, Германия, Северна Македония, Аржентина, Франция и България, каза артистичният директор Ива Чавдарова. Тя представи подробно акцентите в програмата /вижте във видеото/. Ще бъдат отбелязани няколко годишнини – на Лазар Николов, Шуберт, Дебюси, Равел, Скрябин, Онегер.

Фестивалните дебюти ще бъдат много интересни – сред тях са пианистите Симон Трпчески от Северна Македония и носителят на втора награда от конкурса „Шопен“ Александър Гаджиев, диригентът и певецът Хосе Кура от Аржентина, който ще прави и операта „Ернани“, струнният квартет „Вижън“, който е хит сред младежката публика в Германия, флейтовият квартет „Флаутисимо“ и др.

Публиката ще чуе Румънския национален оркестър, Софийска филхармония, Литовския камерен оркестър, Русенска филхармония с два концерта и Фестивалния оркестър. Русенското участие включва още Русенска опера и хор „Проф.Васил Арнаудов“. Тази година заради обстановката и ковид няма да има майсторски класове, но пък ще свирят лауреатите на Международния конкурс „Франц Шуберт“-Русе.

Организаторите на фестивала се надяват до началото му ковид мерките да бъдат облекчени и да могат да пълнят залите с публика. За момента входът за концертите ще бъде с изискванията за „зелен сертификат“ или отрицателен тест.

Exit mobile version