Мартеници от Румъния донесоха пролетта в Историческия музей в Русе

Изложба от мартеници от Румъния донесоха полъха на пролетта в Регионалния исторически музей в Русе. Експонатите са от Окръжния музей „Теохари Антонеску“ в Гюргево, а поводът – общата традиция за Баба Марта в България и Румъния.

В изложбата могат да се видят румънски мартеници, които са правени през последните няколко години. За любителите на историята има и експонати от времето на социализма. Характерното за румънските мартеници е, че там ги наричат „мърцишор”, което в превод означава „малък март”, и приличат повече на украшения от бели и червени конци. Носят ги само жените и момичетата. Популярни са ръчно изработените мартеници от областта Трансилвания.

Българските традиции за Баба Марта пък ще бъдат представени пред румънските ни съседи. Утре етнографите от Историческия музей в Русе ще гостуват в Гюргево с нашенски мартеници и първомартенски поздравителни картички. Размяната на двете експозиции се случва със съдействието на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

От музея припомнят, че мартеницата е част от нематериалното културно наследство на човечеството, вписана през 2017 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО като номинация на България, Северна Македония, Румъния и Молдова.

Снимки: РИМ-Русе

Exit mobile version