Майки на деца с увреждания: Искаме обратно министър Петков

В петък в Русе ще започне безсрочният палатков протест на площада пред общината.

Майки на деца с увреждания в Русе излязоха на площада пред общината в защита на социалния министър.  Те не са съгласни с оставката на Бисер Петков и настояват да бъде върнат на поста му. Опасенията им са, че проектозаконът за личната помощ ще се провали и ще трябва разговорите по тази тема да започнат отначало. Ако министърът не бъде възстановен, майките ще поискат оставка на правителството.

„Ние, майките, сме силно притеснени, че Законът за личната помощ ще се забави. Аз съм на 35 години, двете ми деца – 7-годишни близнаци са с увреждания. Аз мога да изчакам, но има майки, като Бахтишен Джуджева, чието дете на 34 години. Тя колко време трябва да чака?“, сподели Снежинка Захариева.

Жените признават, че са изненадани от подадената оставка, още повече, че вчера най-после са видели светлина в тунела. И искат министър Петков да се върне на поста, да продължат преговорите с омбудсмана Мая Манолова и с родителите на децата с увреждания, които са включени в работните групи за изготвянето на законопроект.

„Министър Петков е единственият човек, който имаше доблестта да слезе при майките. Аз лично съм свидетел, на петия национален протест, той беше през цялото време сред нас, майките, и ни изслуша. Той е единственият човек, който е запознат абсолютно с всички искания, с предложения му проектозакон за личната помощ. Сега тепърва да чакаме нов министър, който да се запознава с това, което ние искаме – не есента, не догодина, скоро няма да се случат нещата. Видяхме за пореден път, че управляващите се подиграха с нас, с нашите искания, с децата ни“, казват Бахтишен Джуджева и Снежинка Захариева.

Ако Бисер Петков не бъде върнат на поста си, майките в Русе и в страната ще настояват за оставка на правителството. В петък Русе също ще стане част от безсрочния палатков протест, който се организира вече в няколко български града. Палатките ще бъдат разпънати на площада пред общината.

Exit mobile version