Майките на деца с увреждания: Излизаме на безсрочен протест, търпението ни се изчерпи

Сред основните искания е индивидуална оценка на младежите с увреждания, навършили 18 години

Майките на деца с увреждания в Русе излизат на безсрочен палатков протест. Тази сутрин те дойдоха с децата си, повечето в инвалидни колички, на площада пред общината, където разпънаха шатра с плакати. Те ще стоят в символичната палатка, докато не се придвижи Законът за личната помощ.

Очакванията, че петъчната среща с министър Бисер Петков ще донесе напредък по приемане на закона, не се оправдаха и затова те продължават с протестните си действия. Жените от Русе са категорични, че няма да отстъпят от исканията си, за да защитят правото на децата си на един по-достоен живот.

Те настояват най-вече за индивидуална оценка на младежите с увреждания, навършили 18 години, както и за подобряване на условията по програмата за лични асистенти. Едно от най-важните неща е реформа в социалното министерство, с която децата им да станат ресор на Агенцията на хората с увреждания.

На първо място трябва да се направи реформа в социалното министерство– хората с увреждания да излязат от Агенцията по социално подпомагане  да станем ресор на Агенция на хората с увреждания. Без това нещо не виждам как другите неща ще успят.

Второто е Законът за личната помощ. Говорим за лицата над 18 години, които получават обидно ниска инвалидна пенсия, техните родители, поне единият от тях е вързан, дали майка, дали баща,в повечето случаи майките, ги назначават на различни програми за по 2 часа, за по 3 часа лични асистенти. Взимат се едни пари от порядъка на 130-170-180 лв. на месец, с което на практика едно средностатистическо семейство в България, дори и тричленно да е, няма как да оцелее с тези пари. Плюс това за тези деца са необходими лекарства, необходими са памперси, просто нямам думи.

Така че това, за което съм днес тук, и най-много ме боли, са именно тия хора, които вече имат големи деца. „Големи“, защото те са на по 30 години, но най-вероятно с възможности и капацитет на 3-годишни, с памперси, държавата се е отрекла от тях, родителите вече са на ръба на силите си. Така че, уважаеми г-да народни представители, уважаеми г-н министър –председател, моля ви, обърнете внимание на тези протести, защото те ще станат още по-големи, няма място накъде да отстъпваме назад просто, защото търпението ни се изчерпи“, заяви емоционално от името на всички майки Снежинка Захариева.

Разрешението за протест в Русе е до средата на юли, но те се надяват все пак да има скоро положителна развръзка.

Exit mobile version