Людмил Киров се завърна начело на „Дунав“, има нов помощник

Представителният отбор на Дунав ще има нов екип, който ще води отбора, като той е съставен от добре познати лица, чието минало е неразривно свързано с русенския клуб, съобщиха от ФК „Дунав“.

Считано от днес, 12.09, постът старши-треньор на Дунав се поема от Людмил Киров, а негов помощник ще бъде Мартин Ковачев. В щаба на русенци ще има и сериозна приемственост. Любомир Петков, чиято безупречна работа с вратарите на клуба доведе до видим прогрес на тримата основни играчи на този пост – Цветелин Енчев, Винченцо Ангелов и Даниел Николов, остава на своята позиция. От своя страна, Ивайло Кирилов влиза в щаба на Киров като треньор Дунав II и ще бъде връзката, която ще осигурява постоянно наблюдение и развитие на талантите от школата стриктно според условията и критериите на първия отбор.

Кариерата на Людмил Киров и като играч, и като треньор е свързана с Дунав. Като футболист е юноша на клуба, а по-късно придобива сериозен опит на най-високото ниво в България като играч на Велбъжд, Черно море, Добруджа, Берое (СтЗ) и други. Като треньор започва като помощник-треньор на Веселин Великов в Дунав, като допринася за невероятния скок на отбора от “В” група до достигнаето на място в европейските клубни турнири. След това стартира самостоятелна кариера като старши-треньор, като до този момент се отличава със способност за постигане на много добри резултати в условията на ограничени ресурси в клубовете, в което е бил и изграждане на добри колективи. Киров има и период като старши-треньор на представителния отбор на Дунав в Първа лига, когато успя да измъкне русенци от почти невъзможна ситуация за оцеляване спрямо тази, от която пое отбора тогава. Под негово ръководство част от юношите на Дунав получиха шанс да запишат доста игрови минути в Първа лига, като в последствие бяха и част от представителния отбор на русенци, който пое щафетата в трудните години след изпадането от Първа лига. Това бяха Димитър Тодоров, Мерт Тасим, Митко Русанов, Симеон Иванов и много други. Като треньор Киров има зад гърба си и доста специализации, включително и в чуждестранни клубове. Понастоящем е и едно от добре позиционираните имена в българския футбол с широки контакти и познания, които ще се опита да приложи и в русенския клуб.

Именно това е една от причините ръководството на Дунав да прецени, че той е най-подходящият кандидат за задачата да развие отбора, като запази общата посока с налагане и развитие на млади русенски и български футболисти.

Мартин Ковачев също е от запомнящите се футболисти на русенския клуб. Той е роден в Кюстендил и бе един от добрите български защитници с много богат опит и кариера, включително за “драконите”, за които е допринесъл за някои от най-добрите резултати на русенци. За Дунав той записва общо 5 сезона, като се мести и установява със семейството си в Русе. Като футболист Ковачев се отличаваше с доста сериозна работа в тактически план, както и точност, професионализъм и дисциплина – все неща, които ще се опита да предаде на младите футболисти и като треньор.

Договорите на двамата са за 1+1 години, като целта пред щаба и целия клуб за настоящия сезон са минимум позиция в средата на класирането и най-вече сериозно индивидуално развитие на футболистите, които са част от тима.

 

Exit mobile version