„Лубрика“: Няма как в Русе да мирише от нашата продукция

Дейността на завода на „Лубрика“ бе представена на заседанието на временната комисия за въздуха към Общинския съвет, която заседава вчера. Пред членовете й и присъстващите директорът на предприятието Славко Славов обясни, че 100 % от дейността на дружеството е преработката на отпадъчни маслени продукти.

Фирмата е била подложена на мониторинг многократно през годините и към момента няма предписания за прилагане на допълнителна програма за пречистване на въздуха. „Да има миризми, които се отделят при преработката, но това не е емисионно излъчване, а фоново, локално. Няма как в града да мирише от продукцията на „Лубрика“, коментира Славов.

Предприятието ще осигури още един чилър за пречистване на въздуха, който ще пристигне и бъде монтиран в края на лятото. „Източник на миризмата е преработката на горещите маслени продукти. Ние не подценяваме проблема и работим постоянно“, завърши Славов.

Комисията изслуша и данни за дейността на  брикетната фабрика „Терм и Ко“ в ж.к. „Здравец“. На година от нейната работа се получават по 1-2 сигнала, а от 2018 година е издадено предписание да се мие площадката на фабриката, за да не се допуска запрашеност на въздуха.

Председателят на комисията Дауд Ибрям договори и посещение на терен във фирма „Лубрика“, което ще бъде осъществено в подходящо и за двете страни време. След това дейността на комисията ще бъде прехвърлена към Постоянната комисия по „Екология“ към Общинския съвет.

Exit mobile version