Ловците от Беленско се похвалиха с отлични постижения в отстрела на хищници

„Ловците от дружина Бистренци-Дряновец са шампиони в отстрела на диви свине с 9 точни попадения. Сред челниците с по 6 отстреляни животни са селата Могилино, Кацелово и Широково-Пепелина. При план от 76 диви свине са реализирали 72, а това е 97% от плана и може да се приеме за добър резултат. Разбира се, с уговорката, че планът е занижен съобразно актуалната популация. Радващо е, че през отминалия сезон резултатите са с около 30% по-добри от предходния. Това говори красноречиво: дивите свине се завръщат, популацията бавно расте“, обобщава отминалия сезон за групов лов на дива свиня ръководителят на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров.

По-слабо са се представили дружинките от близките до Дунав села, където традиционно става силен лов. Най-добрата новина е, че не са намирани умрели животни и всички се надяват чумата вече да е отминала.

Сега дружинките ловуват на фазани и вече са близо до изпълнение на заложения план от 970 птици. През сезона са отстреляли 1350 пъдпъдъка и 820 гургулици. Заради липса на студове и снежна покривка е бил труден отстрелът на дивите патици.

При хищниците ловците от ЛРС-Бяла имат отлични постижения. При чакалите отстрелът е повече от двойно над заложения план. Реализирани са 837 чакала, при запланувани за отстрел 386. С 362 отстреляни лисици вече са надхвърлили заложените в плана.

Имат и един отстрелян вълк в дружината на с. Караманово. По отношение на хищниците местните ловци с тревога отбелязват, че расте популацията на дивата котка, но тя е защитен вид и засега няма изгледи забраната за отстрел да отпадне.

Проблем обаче е, че арендаторите обработват земеделските земи със химикали, които са отрова за всякакъв дребен дивеч – и пернати, и бозайници, и нанасят щети на живата природа.

Exit mobile version