Ловците на трюфели недоволни от министерството, готвят нов протест /ВИДЕО/

Напрежение зрее сред ловците на трюфели у нас. Причината е подготвяната наредба от земеделското министерство, която според търсачите на луксозната и скъпа гъба ще ограничи възможностите им за работа. Те настояват за закон, който да регламентира тази дейност, в противен случай отново ще излязат на протест.

Красимир Филипов от Ново село се занимава с лов на трюфели от няколко години. Прави го заедно със специално обученото си куче Лимба. При обиколката в горите все по-често се натъква на унищожени находища от недобросъвестни псевдотърсачи.

„Колеги с кучета – никакви грижи, но с мотики, с лопати, като се влезе по горите, това е най-големият проблем. Попиляват естествени находища, които не могат да се възстановят“, казва Красимир Филипов.

За да се сложи край на тази порочна практика, от Националната асоциация на ловците на трюфели настояват за закон. Те не са съгласни с идеята на земеделското министерство за наредба, защото тя няма да реши проблемите им.

„С наредба няма вариант да се наложат адекватни наказателни разпоредби и за недобросъвестни търсачи, и за недобросъвестни търговци. Искаме гори с наличието на находища на трюфел в тях да не се отдават на концесия и ако са отдадени вече за друг вид дейност, примерно както за пчелин, това да не спъва търсачите на трюфели да влизат в тези гори. А това също не може да се уреди с наредба. Ако трюфелът бъде вкаран в наредбата за недървесни горски продукти, той задължително трябва да бъде вкаран в горско-стопанския план на всяко горско. От което произтича налагане на квоти и съответно ограничен брой разрешителни за даден район. Хората, които се занимават, знаят, че тази година може в една гора да има много трюфели, после три години може да няма нито един. Трябва да се спре и голата сеч на територии, в които има находища на трюфел. Ние се чудим как да ги опазим, а де факто с голата сеч те тотално се унищожават“, коментира председателят на асоциацията Светлозар Сидеров.

Огромният интерес към трюфелите е заради високата им изкупна цена в чужбина. В Италия например плащат по 200 евро на килограм, но ги искат още през февруари. И въпреки че трюфелите все още са зелени, започва нерегламентираното им събиране, което пък води и до по-лошо качество на стоката. Затова ловците на скъпите гъби искат регламент.

„Ако няма кой да купи изкопаното без кучета, което не е в сезон, ще се приключи с проблема. В другите страни има календар, който е важен, за да може да се вади узрял, качествен трюфел. И същото нещо трябва да се приложи тук, то е измислено, няма нужда да се измисля“, обяснява Красимир Филипов.

Ловците на трюфели са притеснени от противоречивите сигнали, които идват от министерството на земеделието.

„В лицето на зам.-министър Атанас Добрев на първата среща срещнахме подкрепа. В един момент министър Танева каза, че искат да вкарат трюфела в наредбата за недървесни горски продукти, което не е правилно според нас. Това ще доведе в още по-големи безредици в бранша. Искам да отбележа нещо много важно – че в комисията, която ще разглежда въпроса с трюфелите, няма нито едно лице, което да е запознато с добива, търсенето и търговията с трюфели, нито едно заинтересовано, нито едно вещо лице. Не ни е ясно как се изготвя определен регламент от хора, които не са запознати“, казва още Светлозар Сидеров.

С лов на трюфели у нас се занимават близо 15 000 души. Ако не постигнат съгласие с министерството, те имат готовност да излязат на национален протест.

Exit mobile version